Sudanska vlada zanika, da bi tihotapila orožje v Darfur, ZN pa trdi drugače. Foto: Reuters
Sudanska vlada zanika, da bi tihotapila orožje v Darfur, ZN pa trdi drugače. Foto: Reuters
Sudanski upornik
Sudan z letali prevaža orožje, s katerim oskrbuje svoje upornike v Darfurju. Foto: EPA
Sudan vpleten v tihotapljenje orožja

Združeni narodi sudansko vlado v poročilu, ki ga je sestavil petčlanski odbor za nadzor sankcij ZN-a proti Sudanu, obtožujejo, da v pokrajino Darfur v zamaskiranih letalih prevaža orožje in vojaško opremo.

ZN se sklicuje na konkretna dejanja
V poročilu je odbor zapisal, da Sudan s svojimi dejanji ne upošteva prepovedi uvoza orožja in tako krši eno izmed resolucij Varnostnega sveta. Poročilo sloni na več dogodkih, ki namigujejo na to, da naj bi sudanska vlada res tihotapila orožje.

24. februarja je iz Kartuma poletelo sudansko letalo, ki je moralo zasilno pristati v El Geneini v Darfurju. Sudanski vojaki so iz letala iztovorili ogromne škatle, v katerih je bilo po mnenju ZN-a orožje. Nekaj dni pozneje so opazovalci ZN-a na vojaškem letališču v Darfurju opazili drugo letalo, s katerega so sudanski vojaki prenašali škatle z orožjem in razstrelivi.

Letala sudanske vlade naj bi pristajala na vseh treh glavnih letališčih v Darfurju, v poročilu pa je zapisano še, da sudanska vlada na novo prebarvana letala poleg prevoza orožja uporablja tudi za zračni nadzor pokrajine in za bombardiranje darfurskih vasi.

Sudan obtožbe zanika
Sudanski predstavnik pri ZN-u Abdel Mahmud Halim je povedal, da so obtožbe ZN-a laž, saj so orožje prevažali le po državi, kar lahko počnejo na podlagi mirovnega sporazuma. Rekel je, da ga niso uporabljali za nikakršne vojaške akcije v sudanski pokrajini Darfur.

Kdo govori resnico?
Poročilo ZN-a je na lastne oči videl novinar New York Timesa in povedal, da v poročilu ni nobenega dvoma o obstoju dokazov, da je sudanska vlada resnično zlorabila barve ZN-a. "Gre za kredibilnost Združenih narodov proti kredibilnosti sudanske vlade. Mislim, da je jasno, komu verjeti," je povedal novinar.

ZDA so sporočile, da z Veliko Britanijo načrtujejo pogovore z drugimi članicami Varnostnega sveta o novi resoluciji o Darfurju, kjer so življenjske razmere vse slabše.

B. T.

Sudan vpleten v tihotapljenje orožja