Orbana je vstopu Švedske v Nato doslej nasprotoval zlasti zaradi švedskih kritik na račun stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Foto: Reuters
Orbana je vstopu Švedske v Nato doslej nasprotoval zlasti zaradi švedskih kritik na račun stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem. Foto: Reuters

Orban je Kristerssona povabil na pogovore o vstopu Švedske v Nato, ki ga mora po potrditvi Turčije ratificirati le še madžarski parlament.

"Zaključek postopka ratifikacije članstva Švedske v Natu v madžarskem parlamentu bo ustvaril trdne temelje za nadaljevanje naših dvostranskih odnosov," je v pismu Orbanu zapisal Kristersson in dodal, da se veseli pogovora o tem vprašanju v Budimpešti. Z Orbanom naj bi se Kristersson po lastnih navedbah srečal ob času, ki bo za oba najbolj primeren, vendar ni natančneje povedal, kdaj naj bi se srečala.

Orban je švedskega kolega v torek povabil v Budimpešto na pogovore o vstopu Švedske v Nato, švedski zunanji minister Tobias Billström pa je kmalu zatem dejal, da Madžarska med vrhom Nata v Madridu julija lani za razliko od Turčije ni predstavila nobenih zadržkov in da zato v tem trenutku ne vidi razloga za pogajanja.

Kristersson je nato vendarle potrdil, da je pripravljen na pogovore, potem ko so predstavniki oblasti v Budimpešti vztrajali pri svojih stališčih. Vlada premierja Orbana je vstopu Švedske v Nato doslej nasprotovala zlasti zaradi švedskih kritik na račun stanja pravne države in svobode medijev na Madžarskem.

Köver pričakuje več resnosti do Madžarske

Predsednik madžarskega parlamenta Lazslo Köver je medtem dejal, da madžarska vlada podpira širitev Nata, vendar ob tem vztrajal, da bi morali v Stockholmu pokazati več razumevanja in resnosti v odnosu do Madžarske. Ocenil je, da se parlamentu v Budimpešti pri ratifikaciji švedskega vstopa v Nato ne mudi.

"Preprosto nam je dovolj tega, da je naša država le poceni igra za zdolgočasene politike, ki si ne morejo izmisliti ničesar boljšega ali pa želijo od nečesa odvrniti pozornost in obrisati svoje blatne čevlje na Madžarskem. Ves ta cirkus bi se že zdavnaj končal, če bi gospod Stoltenberg vložil vsaj pol toliko truda v prepričevanje švedskih politikov, kot ga je vložil v pošiljanje sporočil nam," je dejal Köver.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je namreč Budimpešto večkrat pozval k ratifikaciji vstopa Švedske v Nato, o tej temi je v sredo po telefonu govoril tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Ta je po pogovoru znova potrdil, da njegova vlada podpira članstvo Švedske v Natu.

Stoltenberg je pred tem v torek pozdravil odločitev turškega parlamenta in izrazil pričakovanje, da bo zeleno luč Švedski kmalu prižgala tudi Madžarska.

"Nimam občutka, da bi bili pod kakršnim koli pritiskom. Mislim, da ne gre za izredno situacijo," pa je Köver dejal v odgovoru na vprašanje, ali se bo madžarski parlament sešel na izredni seji, da bi razpravljal o pristopu Švedske k Natu.

Ob tem meni, da bi morali v Stockholmu pokazati več razumevanja in resnosti v odnosu do Madžarske. "Švedska si je zelo prizadevala za hitro rešitev sporov s Turčijo. Obžalujem, da niso niti poskusili izkoristiti časa, ki je nastal zaradi zamude pri turški ratifikaciji, da bi se pogovorili tudi z nami," je dejal.

Köver je dodal, da vlada od Švedske ne pričakuje, da se bo "pokesala", vendar pa tudi ne bi smeli dajati vtisa, da Madžarsko ignorirajo.

Erdogan podpisal pristopni protokol

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes podpisal pristopni protokol Švedske k zvezi Nato, ki ga je v torek potrdil turški parlament. Protokol je bil objavljen v uradnem listu, s tem pa je Turčija ratificirala protokol.

"Pozdravljamo turško ratifikacijo pristopnega protokola Švedske k zvezi Nato," je v odzivu na družbenem omrežju X zapisal švedski premier. "Dosegli smo odločilen mejnik na poti k polnopravnemu članstvu v Natu," je dodal.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja 2022 zaradi ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva junija istega leta v Madridu.

Finska se je zavezništvu priključila aprila lani, Švedska pa po turški potrditvi zdaj čaka le še na zeleno luč Madžarske.