Šiiti se z romanjem spominjajo obletnice smrti imama Muse al Kadima, ki je bil sedmi izmed 12 šiitskih imamov v bagdadskem okrožju Kadimija. Foto: EPA
Šiiti se z romanjem spominjajo obletnice smrti imama Muse al Kadima, ki je bil sedmi izmed 12 šiitskih imamov v bagdadskem okrožju Kadimija. Foto: EPA
Krvavo romanje v Iraku

V Bagdadu so odjeknile tri eksplozije, v katerih je umrlo najmanj 25 šiitskih muslimanov, ki so bili namenjeni na romanje k svetišču Kadimija. V razmiku 30 minut so se na treh različnih krajih razstrelile tri ženske.

V iraški prestolnici je zaradi vsakoletnega romanja, ki velja za enega izmed največjih verskih dogodkov za šiite, varnost zelo poostrena. Za napade med romanjem so po navadi odgovorni sunitski skrajneži.

V torek dan d za šiite
Romanje k svetišču, posvečenem imamu Musi al Kadimu, bo vrhunec doseglo v torek, ko pričakujejo več kot milijon vernikov. Takrat bo za njihovo varnost skrbelo okoli 100.000 pripadnikov iraških varnostnih sil, na kopnem in iz zraka pa bo dogajanje nadzirala tudi ameriška vojska.

Spomin na krvavo romanje pred tremi leti
Kljub napadom so šiitski verniki prepričani, da bodo nadaljevali obrede. "Nobene pozornosti ne bomo namenjali bombam in smrti, saj verjamemo v boga," je dejal eden izmed romarjev. Mnogi se sicer še spominjajo krvavega romanja leta 2005, ko je v divjem begu in paniki, ki je izbruhnila med hojo proti svetišču zaradi govoric, da se med romarji skriva samomorilski napadalec, množica poteptala 900 ljudi.

Kljub obilici policije na cestah pa je v nedeljo neki ostrostrelec na južnem obrobju Bagdada ustrelil sedem romarjev, kar je še en dokaz za to, da so se varnostne razmere v zadnjih mesecih v Iraku poslabšale.

Kirkuk etnično razdeljen
V mestu Kirkuk pa gre za drugačno dogajanje, saj se za prevlado v njem borijo tri etnične skupine - Kurdi, Arabci in iraški Turkmenci. Bomba je eksplodirala v množici kurdskih protestnikov in vzela življenje najmanj 22 ljudem.

A. P.

Krvavo romanje v Iraku