Hashim Thaci se nadeja, da bo neodvisno Kosovo priznalo čim več držav. Foto: EPA
Hashim Thaci se nadeja, da bo neodvisno Kosovo priznalo čim več držav. Foto: EPA
Ramush Haradinaj
Ramush Haradinaj je bil obtožen vojnih zločinov nad Srbi, Romi in zmernimi Albanci, a je bil nato oproščen vseh obtožb. Foto: EPA

"Zavedamo se, da je kosovsko vprašanje postalo del predvolilne kampanje v Srbiji. Šele po volitvah se bodo začeli pogovori o možnosti priznanja neodvisnosti Kosova, saj je to pogoj, da Srbija vstopi v Evropsko unijo in Nato. Pripravljen sem se skupaj s srbskimi oblastmi truditi za boljšo prihodnost obeh držav," je Thaci dejal v pogovoru za madžarski časopis Nepszabadsag.

Opravičila Srbom ne bo
Thaci je odločno zavrnil možnost, da bi se proces pogovorov začel z njegovim opravičilom Srbom za storjene vojne zločine nad njimi. "Ves svet ve, kdo je odgovoren za napade na Kosovu," je dejal kosovski premier in zatrdil, da niti en pripadnik nekdanje Kosovske osvobodilne vojske ni storil zločina, niti Ramush Haradinaj, ki ga je haaško sodišče pred kratkim oprostilo obtožb za vojne zločine.

Kljub priznanju, da so razmere na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivlastvo, problematične, pa je Thaci prepričan, da obstaja samo eno Kosovo. Ob tem je zatrdil, da se skupaj z Natom in mednarodno skupnostjo trudijo, da bi našli najboljšo rešitev za integracijo Kosovske Mitrovice in njenih prebivalcev v državni sistem.

"Pomembno je, da narodnostne manjšine, predvsem Srbe, vključimo v državne inštitucije in družbo," je dejal Thaci in se ob tem pohvalil, da sta med člani njegove vlade dva Srba in ena Turkinja.

G. V.