Rezultate volitev bodo predvidoma razglasili 27. aprila. Tibetanske vlade v izgnanstvu ne priznava nobena država, še posebej ne Kitajska. Foto: Reuters
Rezultate volitev bodo predvidoma razglasili 27. aprila. Tibetanske vlade v izgnanstvu ne priznava nobena država, še posebej ne Kitajska. Foto: Reuters

Tibetanska vlada v izgnanstvu ima sedež v mestu Dharamsala na severu Indije, ima pa velik vpliv na okoli 85.000 Tibetancev in Tibetank, ki živijo po svetu, pretežno v Indiji, Nepalu in Butanu.

Volitev premierja in 45-članskega parlamenta se udeležujejo tudi Tibetanci v ZDA, Evropi, Rusiji, Južni Afriki, Avstraliji in na Japonskem. Za premierski stolček se potegujeta aktualni predsednik tibetanske vlade Lobsang Sangaj in predsednik tibetanskega parlamenta v izgnanstvu Penpa Cering.

Boj za avtonomijo, ne neodvisnost
Tibetanci si prizadevajo za večjo avtonomijo Tibeta in si želijo obnoviti pogovore s Kitajsko, poroča Reuters. Kitajska sicer ne priznava vlade, ki predstavlja skoraj 100.000 v okoli 30 državah živečih Tibetancev v izgnanstvu.

Gre sicer za druge takšne volitve, odkar se je dalajlama Tenzin Gjaco, ki danes na volitvah ne sme glasovati, leta 2011 uradno odpovedal politični vlogi in oblast predal Sangaju, ki je bil isto leto izvoljen za premierja. Dalajlama je v izgnanstvo v Indijo pobegnil leta 1959, ko so kitajske oblasti nasilno zatrle upor Tibetancev, Kitajska pa si ga v mednarodnih krogih močno prizadeva osamiti.

80-letni menih zdaj kot duhovni vodja Tibetancev predvsem potuje po svetu in predava o ljubezni, sočutju, odpuščanju in verski harmoniji.