Foto: EPA
Foto: EPA

V skladu z zaostritvijo ukrepov bo pogoj za vstop v restavracijo potrdilo o cepljenju ali negativni test na okužbo.

Protesti so danes potekali v Parizu, Marseillu, Lyonu in nekaterih drugih mestih, udeležili pa so se jih tudi rumeni jopiči.

Macron je v ponedeljek v televizijskem nagovoru med drugim napovedal, da bo od avgusta potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali negativnem testu na novi koronavirus obvezno tudi za vstop v restavracije, gledališča, kinodvorane in druge javne prostore ter sredstva javnega prevoza. Od jeseni bodo sicer v Franciji testi na novi koronavirus plačljivi razen v primeru zdravniške napotnice.

Po njegovi napovedi se je na cepljenje do torka prijavilo več kot 900.000 Francozov.

300 mladih Italijanov zaradi okužb obtičalo v Dubaju; zaostritve v Grčiji

Za številne mlade Italijane so se počitnice v tujini, ki so si jih privoščili po mesecih strogih omejitev zaradi pandemije covida-19, spremenile v moro.

Zunanje ministrstvo v Rimu se ukvarja z več sto primeri mladih, ki so se v tujini okužili z novim koronavirusom in morajo zdaj tam preživeti karanteno.

Med drugim je ostalo v Dubaju ujetih 300 mladih iz različnih italijanskih dežel, potem ko jih je bilo 200 na testiranju pozitivnih.

Sorodna novica Kako odprti Dubaj v pandemiji stavi na vplivneže, turizem in precepljenost

Na počitnice so se odpravili 30. junija, in sicer v organizaciji ene od turističnih agencij, ki so posebej specializirane za študentski turizem. Vrniti bi se morali to sredo, a so jim polet odpovedali in njihove družine obvestili, da so njihovi otroci zdaj v oskrbi posebnega oddelka, ki ga sestavljajo zdravniki in bolničarji.

Skupina šolarjev iz Benetk, starih od 15 do 18 let, je medtem obtičala na grškem otoku Ios. Na testiranju jih je bilo pozitivnih šest, a na otoku so zadržali tudi preostalih 15.

Še 150 mladih Italijanov je trenutno v karanteni na Malti, 50 jih je bilo pozitivnih, drugi pa so bili z njimi v stiku in so morali zato v izolacijo.

Na Mikonosu policijska ura

Mikonos je ena bolj priljubljenih grških destinacij, še posebej za mlade in premožnejše. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mikonos je ena bolj priljubljenih grških destinacij, še posebej za mlade in premožnejše. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Medtem so grške oblasti zaradi skrb vzbujajočega porasta novih okužb na med turisti priljubljenem otoku Mikonos med 1. in 6. uro uvedle policijsko uro in več drugih omejitev, med drugim popolno prepoved predvajanja glasbe v restavracijah, lokalih in nočnih klubih. Ukrepi bodo v veljavi do 26. julija.

"Prebivalce, obiskovalce in trgovce na našem čudovitem otoku pozivamo, naj spoštujejo ukrepe, da bo mogoče hitro preprečiti širjenje virusa in se bodo razmere na Mikonosu lahko normalizirale," je sporočil namestnik ministra za civilno zaščito Nikos Hardalias.

Mikonos je ena glavnih turističnih destinacij v Grčiji, njegove slikovite plaže in živahno nočno življenje pa vsako leto privabijo več sto tisoč obiskovalcev, tudi številne hollywoodske zvezdnike. Tako se denimo trenutno na Mikonosu mudi Demi Moore s hčerkami.

Tako kot v drugih turističnih državah se tudi v Grčiji v zadnjih tednih spopadajo z naraščanjem števila okužb s koronavirusom, predvsem zaradi bolj nalezljive različice delta. V petek so v Grčiji potrdili skoraj 2700 novih okužb, medtem ko so prejšnji petek poročali o 400 novih okužbah.

V Francijo z le 24 ur starim negativnim testom

Francija pa zaostruje pogoje vstopa v državo za več evropskih držav. Od nedelje bodo morali necepljeni, ki bodo prišli v Francijo iz šestih evropskih držav, predložiti negativen izvid testa (hitri ali PCR), ki ni starejši od 24 ur. Ukrep bo veljal za prihode iz Velike Britanije, Španije, Portugalske, s Cipra, iz Grčije in Nizozemske.

Do zdaj je veljalo, da so morali potniki iz Velike Britanije predložiti test, ki ni bil starejši od 48 ur. Za prihode iz omenjenih držav članic EU-ja pa je bil lahko test star 72 ur. Potniki, cepljeni s cepivom, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila, ne bodo potrebovali negativnega testa.

Francija je na t. i. seznam rdečih držav med drugim dodala še Tunizijo, Mozambik, Kubo in Indonezijo. Prihodi iz teh držav so mogoči le iz nujnih razlogov, pri čemer morajo tudi cepljeni v sedemdnevno karanteno.

V Franciji v zadnjih tednih opažajo porast števila okužb, v petek so potrdili skoraj 11.000 novih okužb. Vlada si prizadeva za pospešitev cepljenja prebivalstva. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ta teden sporočil, da bodo morali biti obvezno cepljeni vsi zdravstveni delavci, za obisk večine javnih prostorov pa se bodo morali necepljeni testirati.