Mumbaj je priljubljena tarča teroristov - mesto je prizadel tretji veliki napad v zadnjih petih letih. Foto: Reuters
Mumbaj je priljubljena tarča teroristov - mesto je prizadel tretji veliki napad v zadnjih petih letih. Foto: Reuters
Mumbai
Eksplozije so odjeknile skorajda sočasno. Nekateri mediji poročajo, da je policija našla tudi četrto eksplozivno telo, ki naj bi zatajilo. Foto: Reuters

Indijsko notranje ministrstvo je že potrdilo nove teroristične napade na gospodarsko središče Indije. Prva eksplozija se je zgodila na tržnici Zaveri, druga pred Opero v središču in tretja v južnem delu mesta Dadar.

Udarili ob koncu delovnega dne
Na tržnici Zaveri, ki leži v neposredni bližini slovitega templja Mumbadevi, je eksplodiralo v draguljarni, pred Opero je udarilo v trenutku velike gneče, v okrožju Dadar pa je razneslo taksi v bližini avtobusnega postajališča. Podstavljene bombe je skorajda sočasno razneslo ob 7. zvečer po lokalnem času, ko je na mestnih ulicah največ ljudi.

Vodilni indijski dnevnik Times of India poroča, da je po prvih policijskih in televizijskih poročilih v napadu umrlo 20 ljudi, več kot sto pa jih je ranjenih. Oblasti se bojijo, da bodo številke žrtev še narasle, ko bodo zbrani vsi podatki iz mestnih bolnišnic. Odgovornosti za napad za zdaj sicer ni prevzela še nobena skupina.

Povezava z napadom izpred treh let?
Mumbaj je bil novembra 2008 prizorišče krvavega napada, v katerem je deseterica do zob oboroženih islamističnih napadalcev v nekaj urah pobila 170 ljudi.

Tokratni napad je bil izveden ob rojstnem dnevu Mohameda Ajmala Amirja Kasaba, edinega preživelega v napadu izpred treh let. Indijske oblasti so odgovornost za napad pripisale islamistični skupini s sedežem v Pakistanu, Laškar-e-Taiba.

Najpomembnejše indijsko mesto, ki je bilo v svetu dolgo poznano pod imenom Bombaj, je pogosto tarča terorističnih napadov. Leta 2006 je v napadih na mestne vlake umrlo 180 ljudi, leta 1993 pa je v seriji eksplozij bomb na borzi in njeni okolici umrlo kar 260 ljudi.