Foto:
Foto:
Begunska taborišča v puščavi ob sosednjem Čadu.

Vodja EU-ja za zunanjo politiko Javier Solana se je pridružil zahtevam, da sudanska vlada razoroži arabske milice, ki pobijajo črnsko prebivalstvo v pokrajini Darfur, in omogoči dostavo človekoljubne pomoči.

Združeni narodi so na severovzhod Čada že poslali humanitarno pomoč za begunce v sosednjem Sudanu. Gre predvsem za medicinske pripomočke za pomoč pri porodih, opremo za transfuzijo, in ker so bile mnoge begunke iz Darfurja posiljene, tudi zdravila za preprečevanje spolnih bolezni.

Zavračanje oznake o genocidu
Medtem je sudanski zunanji minister, ki je na obisku na Nizozemske, odločno zavrnil obtožbe, da se v Darfurju izvaja genocid, in poudaril, da bo sudanska vlada kaznovala džandžavide, pripadnike ene od arabskih milic, odgovorne za poboje kakih 30 tisoč temnopoltih kmetov v Darfurju.

Oznaki o genocidu, ki ga je uporabil tudi ameriški kongres, nasprotuje tudi administracija predsednika Georgea Busha, saj naj bi oznaka pomenila, da mora ameriška vlada konkretneje ukrepati.

ZDA zaenkrat za resolucijo o Sudanu
ZDA so generalnemu sekretarju ZN-a Kofiju Annanu v petek predstavile predlog resolucije o Sudanu. Kljub temu je slišati očitke, da mednarodna skupnost naredi premalo, da bi preprečila nov genocid. Britanska vojska je napovedala, da bi lahko v Sudan že kmalu poslala okoli 5.000 vojakov. Velika Britanija je sicer največji donator sudanski vladi.