Ban Ki Mun in Danilo Türk sta se srečala že februarja letos. Foto: EPA
Ban Ki Mun in Danilo Türk sta se srečala že februarja letos. Foto: EPA
Generalna skupščina ZN-a
Splošna razprava bo potekala od torka dalje. Foto: EPA

Türk se bo v New Yorku udeležil splošne razprave 63. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, ki se bo začela v torek, predtem pa je opravil kratko srečanje s sekretarjem te organizacije Banom.

"Obravnavala sva veliko vprašanj, ki so v ospredju zanimanja ZN-a, to so uresničevanje ciljev deklaracije tisočletja, podnebne spremembe, med kriznimi žarišči pa Gruzija in Kosovo," je po srečanju dejal Türk.

Glede Gruzije je poudaril, da gre pri tem tudi za vprašanje, na kakšen način naj ZN razvije svojo vlogo v Abhaziji, kjer so z opazovalno misijo prisotni že 14 let. Na vprašanje, ali rusko priznanje neodvisnosti Abhazije in Južne Osetije spreminja mednarodna pravila igre, pa je dejal: "Moj odgovor je, naj mandat ZN-a in vse ostale modalitete delovanja ostanejo nespremenjene."

Nov predlog reforme Varnostnega sveta
V govoru pred skupščino v sredo je napovedal, da bo govoril o človekovih pravicah in o tem, da bi bil ZN z dobro izbranimi prednostnimi nalogami sposoben spremeniti svet na dolgi rok - s tem misli predvsem ukrepe na področju globalnega segrevanja in zmanjševanje toplogrednih plinov.

Nekdanji pomočnik prejšnjega generalnega sekretarja Kofija Anana je še napovedal, da bo v govoru podal tudi nove predloge glede reforme Varnostnega sveta, kaj več pa ni želel razkriti. V New Yorku se mu bo pridružil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel.

V Generalni skupščini sodelujejo vse države
Od torka bodo predstavniki 192 držav v palači ZN-a razpravljali o številnih vprašanjih, med drugim o človekovih pravicah, težavah oskrbe s hrano, segrevanju ozračja, reformi Varnostega sveta, h kateri v zadnjih letih poziva vse več držav, ter aktualnih mednarodnih vprašanjih, kot so iranski jedrski program, razmere na Bližnjem vzhodu in spor med Moskvo in Tbilisijem.

A. P.