Pahorjevemu SD-ju je na začetku predvolilne kampanje kazalo slabo, v zadnjih tednih pa je pridobil. Leta 2008 je SD dobil 30,45 odstotka glasov in zasedel 29 sedežev v DZ-ju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pahorjevemu SD-ju je na začetku predvolilne kampanje kazalo slabo, v zadnjih tednih pa je pridobil. Leta 2008 je SD dobil 30,45 odstotka glasov in zasedel 29 sedežev v DZ-ju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor
Pahor je ob prihodu na volišče povedal, da je bila predvolilna kampanja v primerjavi z delom premierja lahka. Foto: BoBo
Izjava dr. Igorja Lukšiča
Izjava Boruta Pahorja

Na začetku volilne kampanje zmagovalki parlamentarnih volitev leta 2008 ni kazalo najbolje, stranka je bila na robu parlamentarnega praga, na koncu pa je osvojila tretje mesto oziroma deset sedežev v parlamentu.

"Vodili smo vlado v zelo težkih razmerah, ko so se dosežki zdeli samoumevni. Kljub temu ali pa morda prav zaradi tega, ker so ljudje razumeli, da smo se trudili po svojih najboljših močeh in da dosežki niso zanemarljivi, zlasti v luči pričakovanj problemov in težav, ki nas čakajo, so nam zaupali položaj v slovenski politiki, ki je zelo odgovoren," je povedal prvak Socialnih demokratov. Volivci so nam namenili pomembno mesto, ki ga bomo opravili odgovorno, je dejal. "Od nas je zdaj odvisno marsikaj in te odgovornosti se zavedamo," je dodal.

O morebitnem sodelovanju v vladni koaliciji je povedal, da bodo v stranki v prihodnjih dneh razmislili, kaj je dobro za državo, in se odločili, če bodo dobili povabilo, ali bodo sodelovali z Zoranom Jankovićem, zmagovalcem volitev. Pahor je Jankoviću čestital za izid na volitvah. Je pa "v uspehu Jankovića žal tudi neuspeh dveh strank, ki sta bili naši partnerici v tej vladi - Zaresa in LDS-a", meni predsednik SD-ja.

"Politična situacija ni rožnata"
Opozoril je, da - če bo ostalo pri izidih vzporednih volitev - politična situacija ni tako rožnata, ker bo tisti, ki bo vodil vlado, vodil vlado reformne politike. Take vlade pa ne bo enostavno sestaviti.

"To, da je SD reformno usmerjen, ni dvoma, vendar pa ali bo Janković prepričal Viranta, gospode iz DeSUS-a, to je veliko vprašanje. Brez njih ne more sestaviti trdne vlade," je dodal. Vzporedne volitve, ki jih je za RTV Slovenija izvajala agencija Mediana, kažejo, da je za Listo Gregorja Viranta glasovalo okoli osem odstotkov, za DeSUS pa okoli šest odstotkov volivcev.

"Pred tremi leti sem natopil pred vami kot morebitni mandatar in pozneje tudi postal predsednik vlade. In sem se v tisti noči zavedal, da prihajajo cunami, gospodarska in socialna kriza. Čez tri leta se ljudje tega zavedajo, vendar pričakujejo, da bodo ukrepi, s katerimi se bo Slovenija izvlekla iz te krize, manj boleči, kot so bili tisti, ki sem jih predlagal jaz kot predsednik vlade. To se ne bo izšlo," je napovedal.

Z SDS-om ne bi sklepal koalicije
Pahor vztraja pri tem, da z SDS-om ne bi sklepali koalicije, če bi vlado vseeno sestavljal Janez Janša. Kot pravi, so razlike z Janšo prevelike. Pahor še ne ve, ali bo ostal na čelu stranke. To je, kot pravi, odvisno od posvetov znotraj stranke. Predvidoma aprila oz. maja prihodnje leto bo kongres stranke, kjer bodo odločali o tem, je dodal.

"Odločen, preudaren, strpen in potrpežljiv"
Pahor je svoj glas oddal v domačem Šempetru pri Gorici in ob tem poudaril, da bo moral biti novi premier glede na težke čase, ki nas čakajo v prihodnje, odločen, preudaren, strpen ter potrpežljiv.

Prvak SD-ja je povedal, da letošnja volilna kampanja ni bila tako naporna, kot je bilo delo predsednika vlade v preteklih treh letih, tako da se je med njo pravzaprav nekoliko odpočil od preteklega dela. "Ta kampanja je bila pravi odmor glede na delo v preteklih treh letih," je dejal.

Med kampanjo odločen kot sicer
Povedal je tudi, da je bil med volilno kampanjo enako odločen kot sicer, saj drugače Slovenija ne bi dosegla vsega tega, kar je. "Kaj je dosegla, pa boste videli pod novo oblastjo, če se boste tako odločili," je dejal.

"Razmišljam o tem, kaj čaka to deželo v prihodnje. Mogoče to sam še najbolje vem, ker sem bil v teh treh letih v pisarni predsednika vlade. Glede na obljube, ki so jih dajali moji tekmeci, se sprašujem, koliko razočaranja bo v prihodnjih mesecih in letih. Kljub težkim razmeram smo namreč živeli v strpni in sproščeni Sloveniji," je povedal.

Izjava dr. Igorja Lukšiča
Izjava Boruta Pahorja