Gregor Virant del padca podpore glede na ankete z začetka kampanje pripisuje svoji politični naivnosti. Foto: BoBo
Gregor Virant del padca podpore glede na ankete z začetka kampanje pripisuje svoji politični naivnosti. Foto: BoBo
Ljudmila Novak
Ljudmila Novak si je pred volitvami za svojo stranko želela deset odstotkov. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav je vseskozi napovedoval izid svoje stranke, ki bo presegel napovedi javnomnenjskih raziskav. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Karl Erjavec, DeSUS
"Glede na to, da spet ne bo mogoče koalicije sestaviti brez stranke DeSUS, mislim, da bo veliko zanimanje za našo stranko. Glede programa moram reči, da bomo šli v tisto koalicijo, kjer bo zagotovljenih več delovnih mest za mlade. Kjer bomo lahko varovali naše interese glede upokojencev, kjer bomo ohranili javno zdravstvo, javno šolstvo. To so tiste stvari, ki jih želimo doseči v vladi." Karl Erjavec o sestavljanju koalicije.
Katarina Kresal
Stranka Katarine Kresal po 20 letih ostaja zunaj parlamenta. Foto: RTV SLO
Gregor Golobič
"Stranka Zares priznava poraz. Bili smo visoko, danes smo spodaj. Življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev. Prepričan sem, da bo stranka Zres v prihodnjih letih na političnem prizorišču zaznamovala še pomembna dejanja. Lahko računate na nas tudi v prihodnosti. Trudili se bomo, da bodo naše ideje in naše pobude, kritike, opozorila bile na razpolago." Gregor Golobič o volilnem porazu.
Zmago Jelinčič
Volivci so se odločili in zdaj bodo nosili posledice, je prepričan Zmago Jelinčič. Foto: RTV SLO
Izjava Gregorja Golobiča
Izjava Katarine Kresal
Izjava Zmaga Jelinčiča
Izjava Ljudmile Novak
Izjava Karla Erjavca
Izjava Radovana Žerjava
Izjava Gregorja Viranta

Kampanja ni bila najprijetnejša izkušnja, je ponovil Virant in dodal, da se nazaj ne ozirajo in gledajo samo še naprej. "Biti spreten v negativnosti ni nekaj, na kar je treba biti ponosen in kaže se, da smo naredili zelo prav, da smo igrali z odprtimi kartami," je dejal. Dodal je, da so pripravljeni na sodelovanje z vsako stranko, a ne za vsako ceno.


Poudaril je, da so se v osmih tednih prebili iz "praktično nič", od ideje do stranke, ki bo po njegovem prepričanju močan igralec v parlamentu. Virant je tudi prepričan, da je njegovi Državljanski listi v prihodnosti usojen uspeh.
Pokojninska reforma ni na prvem mestu
Po mnenju Janeza Šušteršiča iz stranke Gregorja Viranta bi bilo prav, da se spremeni evropska pogodba, s katero bi države članice sprejele ostrejša fiskalna merila. Uvedla pa bi se tudi merila, po katerih bi se sankcioniralo tiste, ki jih ne. Ali pričakujejo povabilo v vlado, je po besedah Šušteršiča odvisno od novega premierja.
Pri novi pokojninski reformi bo moral biti poudarek na delovni dobi in ne na starosti. Prav tako bo treba spremeniti sistem pokojninskega zavarovanja in ga narediti preglednejšega. Ljudje ga namreč ne razumejo, zato jim je težko razložiti, zakaj spremembe in zakaj so pravične, poudarja Šušteršič.

Hkrati pa je dodal, da pokojninska reforma ni prva stvar na dnevnem redu, ampak mora vlada takoj začeti zniževati javno porabo za 700 milijonov evrov na leto, za kar bo treba pripraviti vsebinski rebalans proračuna.

Vsako ministrstvo naj tako najde pet odstotkov prihranka in šele potem lahko vlada od javnih uslužbencev in upokojencev zahteva varčevanje. Dokler vlada sama ne začne varčevati, nima moralne pravice tega zahtevati od ljudi, je sklenil.

Negativna kampanja
Prav tako je zadovoljen, da je kampanje konec. Po njegovih besedah je bilo namreč kar nekaj negativnosti. A pravi, da zaradi tega on in njegovi sodelavci niso slabe volje ali zagrenjeni. Komaj čakajo, da bodo lahko začeli delati, je povedal.

Virant, ki je na volišče prišel z ženo, prav danes praznuje rojstni dan, ki ga bo najprej preživel z družino, popoldne pa so se odpravili v štab. "V vsakem primeru bomo danes praznovali," je dodal.
Šele začetek
"Smo zadovoljni z izidi in krščanska demokracija se vrača v parlament," je po razkritju neuradnih izidov vzporednih volitev dejala Ljudmila Novak. Ob tem se je zahvalila vsem za podporo. Uspeh NSi-ja je pripisala triletnemu trdemu delu, delovanju na terenu, pozornost pa so vzbudili tudi z zbori za vrednote.

Po besedah Lojzeta Peterleta je to šele začetek za krščansko demokracijo na Slovenskem, stranka pa je pokazala, da ima močne ljudi. Pričakuje, da sledijo novi, boljši izidi. "To, kar smo dosegli, želimo uporabiti za dobro Slovenije, vsi, ki so dobili zaupanje, pa bodo uporabili svoje moči za dobro Slovenije," je dejal.
Le v pomladno vlado, ali pa v opozicijo
Novakova je sicer po oddaji svojega glasu na volišču v Krašci povedala, da si želi, da bi stranka na predčasnih državnozborskih volitvah dobila vsaj deset odstotkov glasov. Po njenih besedah je sicer glavni namen stranke predvsem zastopanje krščanske demokracije v slovenskem državnem zboru.
Stranka je pripravljena vstopiti v pomladno koalicijo SDS, SLS in NSi, če bo k temu povabljena, sicer pa bo konstruktivna opozicija. Po mnenju Novakove je žalostno, da v državi, kjer se več kot polovica državljanov šteje za kristjane, ti ne bi imeli svoje stranke v DZ-ju.
Brez presenečenj
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pa je dopoldne glasoval na volišču v vasi Krog, kjer prebiva. Po oddaji glasu je povedal, da bo "izid volitev v skladu s pričakovanji, kar pomeni, da bo nekoliko višji, kot so napovedovale javnomnenjske ankete". Prve objavljene izide vzporednih volitev je komentiral previdno in dejal, da "SLS v vsakem primeru raste". Vseeno pa izidom vzporednih volitev ne zaupa povsem.

Tudi zmagovalca volitev Žerjav ni želel komentirati: "Razmerja so tako na tesno, razlike so tako majhne, kar koli napovedovati je v tem trenutku še prehitro." V vsakem primeru pa Žerjav napoveduje konstruktivno držo svoje stranke: "SLS je dobil dober rezultat in se bomo pogajali za vstop v vlado, če ne bomo ostali v opoziciji. V vsakem primeru bo SLS konstruktiven ne samo v besedah, ampak tudi v dejanju."

DeSUS - znova vladna stranka?
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je do objavljenih izidov vzporednih volitev nekoliko skeptičen: "Rezultat bo višji. Ta anketa še ne pove vsega." Za svojo stranko napoveduje devet ali 10 poslanskih sedežev. Ob oddaji svojega glasu je napovedal, da bodo v vlado vstopili, če se bo dalo dogovoriti o njihovih zahtevah glede položaja upokojencev, zagotavljanja pripravništva za mlade in skrbi za ustvarjanje novih delovnih mest.

"V nasprotnem primeru bo stranka pač v opoziciji," je še povedal. Tudi ob komentiranju prvih izidov je ponovil stališče, da bo DeSUS vstopil v koalicijo le, če bo lahko zastopal interese upokojencev.

"Kot edina prava socialna stranka smo zadovoljni, da smo prišli v parlament. Računamo na to, bi vtopili v koalicijo, zlasti zato, ker Slovenija potrebuje močno koalicijo in bo potrebne čimveč podpore v DZ-ju, tudi zato, da se izpeljejo nekatere reforme," meni Erjavec. Poudaril je, da ne bodo dovolili, da bi sprejeli takšne reforme, ki bi prizadele najbolj revne.

Glede konkretnih pogovorov in koalicijskih pogajanj pa je Erjavec dejal: "Mislim, da nas ne bodo povabili na pogovor. Mislim, da nas bodo primorani vzeti v koalicijo." "Nihče si ne želi stranke DeSUS, ker smo edina socialna stranka," je še dodal.

Iz državnega zbora izpadli SNS, LDS in Zares

Zmago Jelinčič Plemeniti je na volišču dejal, da je glede volitev miren kot vedno, glede uvrstitve SNS-a v parlament pa je povedal, da upa na najboljše. Tudi ob komentarjih vzporednih volitev, ki ne kažejo na uvrstitev SNS-a v parlament je bilo vzdušje na stranki precej prešerno.

Jelinčičev prvi komentar neuvrstitve v parlament je bil: "Nič hudega. Ljudje so se odločili kakor so se odločili in nosili bodo posledice. Hudo jim bo." Prepričan je, da ob odsotnosti SNS-a iz parlamenta ne bo nekega elementa nadzora nad drugimi strankami. Glede zmagovalca volitev je komentiral, da je taka očitno odločitev Slovencev. "Evropa razmišlja bistveno drugače," je še dodal.

Zaresu ostaja introspektiva, LDS-u vrednote, SNS-u pa ljudje, ki vedo, kaj in kako
Vodja Zaresa Gregor Golobič se je po volitvah najprej zahvalil svojim volivcem in volivkam za "neverjetno vztrajnost in moč presoje". Čas za analize bo še prišel, je dejal in dodal, da gre pri njihovem porazu za več resnejših razlogov kot samo njegovo zamolčanje lastniškega deleža v podjetju Ultra.

"Nekateri slavijo zaradi nekaterih potez, ki smo jih potegnili v tem mandatu, drugi žalujejo. Sedaj moramo pogledati vase in iti naprej," je povedal Golobič. Pojasnil je še, da stranka ostaja, teme, ki so jih odpirali, in poudarki, ki so jih dajali, pa bodo aktualni tudi v prihodnje.

Osebno se je Gregor Golobič sicer bal, da bi javnomnenjske ankete, "ki so nemajhnemu številu volivcev sporočale, da gredo lahko njihovi glasovi v nič", lahko ogrozile del volilne udeležbe. Glede vprašanj, ali bodo volitve prinesle vlado, ki bo sposobna peljati Slovenijo naprej, pa je povedal, da to ni odvisno le od vlade. Slovenija namreč po Golobičevih besedah potrebuje širši dogovor.

Kresalova je prepričana, da je kampanja pokazala, da imajo vsi pretendenti za premiersko mesto več grehov, kot je bilo afer, ki jih je označila za "prazne afere" in "konstrukte", ki so jih očitali LDS-u. Sicer pa je poudarila, da je LDS stranka z dolgo tradicijo in z zelo jasnimi vrednotami. Zagotovila je, da se bodo borili naprej, saj po njenem prepričanju: "Slovenska politika potrebuje liberalnega duha."

V SNS-u pa se po besedah njihovega predsednika ne bojijo za svojo prihodnosti. O ljudeh, s katerimi je sodeloval v stranki, je dejal, da so to "ljudje, ki vedo, kam, kje, kako in zakaj". Tako bodo po svojih močeh delali dobro še naprej, kjer koli že bodo.

Kresalova je svoj glas sicer oddala že predčasno. Ob tem je izrazila prepričanje, da je stranka LDS že uvrščena v državni zbor in dodala: "Vprašanje je samo, kakšen bo rezultat." Ob komentiranju izidov vzporednih volitev, ki ne kažejo na uvrstitev LDS-a v državni zbor, je tako dejala: "Dobili smo manj, kot smo pričakovali, manj kot menimo, da je liberalnega telesa v Sloveniji."

Neuspeh si deloma razlaga tudi s polarizacijo slovenskega političnega prostora. Del glasov tradicionalnih volivcev, ki bi jih tako mogli dobiti v LDS-u je po njenem mnenju šel bolj očitnim zmagovalcem na levici. Dodala je še: "Enako se je zgodilo že pred tremi leti."

Izjava Gregorja Golobiča
Izjava Katarine Kresal
Izjava Zmaga Jelinčiča
Izjava Ljudmile Novak
Izjava Karla Erjavca
Izjava Radovana Žerjava
Izjava Gregorja Viranta