Zoran Janković je ob oddaji glasu napovedal, da bo zmagala dobra energija. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zoran Janković je ob oddaji glasu napovedal, da bo zmagala dobra energija. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zoran in Mija Janković
Uspešen v Mercatorju, uspešen na občini, upam, da tudi v državi, je dejal Janković po razglasitvi delnih neuradnih izidov. Foto: BoBo
4. izjava Zorana Jankovića
3. izjava Zorana Jankovića
Izjava Zorana Jankovića

To je nekaj izjemnega, to je dokaz, da bo šla Slovenija v pravo smer, je dodal predsednik Pozitivne Slovenije, ki bo, kot kažejo zdaj znani izidi, v parlamentu imela 28 poslancev.

Po za zdaj še neuradnih izidih je zmagovalec predčasnih parlamentarnih volitev Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki je po do zdaj preštetih glasovih prejel 28,8 odstotka glasov. Drugouvrščeni SDS je prejel 26 odstotkov glasov. Zmago so Jankoviću napovedale že vzporedne volitve, ki jih je za TV Slovenija izvedla Mediana.

Po Janši in Pahorju volivci želijo učinkovito državo
Na vprašanje, zakaj meni, da je v zadnjih dneh prehitel SDS Janeza Janše, je dejal, da naj se o tem "vpraša volivce", hkrati pa izpostavil tudi svoj program in dobro ekipo. "Imeli smo čas Janeza Janše, čas Boruta Pahorja, zdaj pa hočejo volivci imeti učinkovito državo," je dejal in dodal, da je najbrž pomagalo tudi to, da stranka ni ustvarjala afer. "Zame je to žaljivo," je poudaril Janković.

Zoran Janković, ki je na prve izide čakal v mestni hiši, je po razglasitvi delnih neuradnih izidov že nagovoril javnost. Ponovil je, da podpora volivcev kaže, da si ti želijo novo Slovenijo, ki bo gospodarsko uspešna, ki ne bo imela afer, ki bo vrnila medsebojno spoštovanje in sodelovanje. "In mi smo zagotovilo," je dejal.

"Uspešen v Mercatorju, uspešen na občini ... isto bo z državo"
Obljubil je, da bo vedno na razpolago, da bo njegova ekipa "polagala račune" in se "ne bo skrivala za agencijami", ampak delala v dobro vseh državljank in državljanov. "To je dokaz, da se dobro vrača z dobrim," je dejal in dodal, da je prepričan, da bo po dobrem delu v Mercatorju in na ljubljanski občini "isto tudi z državo".

"Čas je, da se SDS zave resnosti položaja"
Janković je komentiral tudi napoved poraženca volitev Janeza Janše, da se bo tudi ta mandat končal s predčasnimi volitvami. "To je dokaz tega, kar ves čas govorim; da Janša eno govori, drugo pa dela. Ravnokar smo zaključili ene predčasne volitve, on bi pa takoj nove. Prišel je čas, da se tudi SDS zave resnosti položaja v državi in da je treba sodelovati, ne samo govoriti o tem. O tem bodo odločali državljani," je dejal.

Janković pripravljen na pogovore s sindikati
V zvezi z aktualnimi zadevami je omenil intervencijski zakon in dejal, da je ta dober in da ga je treba sprejeti. O tem bo govoril s sindikati. Dejal je, da "bodo popustili tudi sindikatom pri pokojninski reformi", saj jo podpira "takšno, kot je."

Gospodarsko smo "zelo močni"

Predsednik Pozitivne Slovenije je ob oddaji glasu dejal, da je zanj ključno področje gospodarstvo, na katerem so on in njegova ekipa "zelo močni". Dodal je, da mora biti Slovenija gospodarsko konkurenčna v svetu in solidarna doma. "Če kaj znamo, smo dobri v izvedbi," je še poudaril svoje prednosti.

4. izjava Zorana Jankovića
3. izjava Zorana Jankovića
Izjava Zorana Jankovića