Foto:
Foto:
Juščenko se je srečal tudi z ruskim patriarhom Aleksejem II.
Julia Timošenko je postala nova ukrajinska premierka.

Na svojem prvem potovanju po nedeljski inavguraciji je Juščenko z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Moskvi govoril o okrepitvi političnega in gospodarskega sodelovanja med državama.

Juščenko, ki tokrat po dolgem času ni nosil oranžnega šala, znamenja ukrajinske oranžne revolucije, je dejal, da Ukrajina Rusijo še vedno smatra za strateškega partnerja. Vendar pa ga to ne bo oviralo v želji, da Ukrajino popelje na pot evropskih demokratičnih tokov, je zatrdil novi ukrajinski predsednik.

Putin, ki je izrazil zadovoljstvo nad koncem nemirnega obdobja v Ukrajini, je napovedal podpis sporazuma o prostem gibanju delovne sile, blaga in kapitala med državama.

Putin: Rusija igra odprto politiko
Juščenko in Putin sta spregovorila tudi o času med ukrajinskimi predsedniškimi volitvami. Putin je bil namreč takrat odkrito na strani Juščenkovega protikandidata in nekdanjega premierja Viktorja Janukoviča.

Putin je dejal, da Rusija na območju nekdanje Sovjetske zveze ni nikoli delovala za kulisami, Juščenko pa je poudaril legitimnost svoje zmage in izrazil pripravljenost na sodelovanje tudi s tistimi, ki ga v kampanji niso podpirali.

Juščenko se bo iz Moskve odpravil v Strasbourg, kjer bo govoril na seji Sveta Evrope, nato pa bo obiskal še Poljsko in Bruselj ter se udeležil gospodarskega foruma v Davosu.

Timošenkova nova premierka
Še pred odhodom v Moskvo pa je Viktor Juščenko je za novo predsednico vlade z dekretom, ki ga mora potrditi še ukrajinski parlament, imenoval svojo tesno politično sodelavko Julio Timošenko.

Z odločbo, ki jo je podpisal še pred svojim odhodom v Moskvo, je Juščenko izpolnil del predvolilnega sporazuma s Timošenkovo, ki uživa veliko ugleda med nacionalisti.

44-letna Timošenkova je sicer sodelovala že v Juščenkovi vladi med letoma 2000 in 2001, v preteklosti pa se je morala spopadati z obtožbami zaradi poneverb in tihotapljenja plina v času, ko je bila na čelu družbe, ki se je ukvarjala s prodajo plina. Na podlagi obtožb je bil v Rusiji zoper vedno lepo oblečeno "plinsko princeso" izdan celo nalog za aretacijo.

Za novega zunanjega ministra je bil imenovan še en Juščenkov zaveznik Oleksander Zinčenko.

Načrt EU-ja v 10 točkah
EU je državam članicam predstavil načrt v 10 točkah, ki bi podprl prizadevanja ukrajinskih oblasti za stabilizacijo političnih in gospodarskih razmer v državi. Načrt predvideva tesnejše sodelovanje s Kijevom glede migracijske, zunanje in varnostne politike, obenem pa novim oblastem v Ukrajini ponuja ugodna posojila in odpravo trgovinskih ovir.

Podpredsednica Evropske komisije Margot Wallstrom pa je dejala, da v komisiji vlada soglasje o tem, da bo Ukrajina v prihodnosti postala polnopravna članica EU-ja.