Dolgoletna nasprotnika sta se vpletla v enega najhujših spopadov do zdaj, ki se zna spet končati na ulicah. Foto: EPA
Dolgoletna nasprotnika sta se vpletla v enega najhujših spopadov do zdaj, ki se zna spet končati na ulicah. Foto: EPA

Ni moja pravica, to je moja dolžnost.

Viktor Juščenko ob objavi dekreta
Julija Timošenko
Na ulice je znova prišla tudi Julija Timošenkova, ki se je v zadnjih mesecih razšla z Juščenkom, zdaj pa je znova stopila na njegovo stran. Foto: EPA

V odloku, ki ga je prozahodni Juščenko podpisal v ponedeljek po rastoči politični krizi zaradi prestopanja opozicijskih poslancev v Janukovičevo koalicijo, so razglasili tudi volitve, ki bodo 27. maja. Odlok je že stopil v veljavo, a ga Janukovič ne namerava spoštovati.

Proruski Janukovič je odlok označil za usodno napako in se uprl, njegovi privrženci pa Juščenka obtožujejo državnega udara. Ta meni, da so prestopi poslancev neustavni, in je zato moral ukrepati.

Janukovičev blok sprejel deklaracijo
Že takoj po odločitvi Juščenka, ki jo je ta sporočil v dramatičnem govoru po televiziji, se je vrhovna rada na izredni nočni seji uprla razpustitvi in razpisu predčasnih volitev. Vladna večina je sprejela resolucijo, v kateri so Juščenkov ukrep označili za protiustavnega, ustavno sodišče pa pozvali, naj o tem vprašanju odloči do petka. Poslanci so izglasovali tudi razpustitev volilne komisije in blokado financiranja vseh volitev v bližnji prihodnosti.

Vojska na strani predsednika države
Vojska z obrambnim ministrom Antolijem Hričenkom je že obljubila pokorščino Juščenku, medtem ko so drugi člani vlade po burni seji ostali na strani Janukoviča.

Na ulicah protestirajo privrženci obeh polov, ki so noč preživeli na prostem in tako izkazovali podporo eni in drugi strani. Razmere že zelo spominjajo na oranžno revolucijo leta 2004, s katero se je Juščenko povzpel na oblast, potem ko so bile predsedniške volitve, na katerih naj bi sprva zmagal Viktor Janukovič, zaradi poneverb ponovljene.

Javna podpora med 47 milijoni Ukrajincev sicer ni ravno na Juščenkovi strani, saj večina ljudi podpira Janukovičev politični blok.

Zaskrbljena mednarodna skupnost
Zaradi nastale krize je Juščenko odpovedal današnji obisk pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, medtem pa mednarodna skupnost pozorno in z zaskrbljenostjo spremlja razmere v državi. Rusija in predsedujoča EU-ju, Nemčija, sta ukrajinske politike pozvala k umiritvi strasti, Washington pa, da naj prevzamejo polno odgovornost in ostanejo mirni.

Ni moja pravica, to je moja dolžnost.

Viktor Juščenko ob objavi dekreta