Prebivalci Los Angelesa so se potegnili za priseljence in Bushevi administraciji pokazali, da se ne strinjajo z njihovimi zakoni. Foto: EPA
Prebivalci Los Angelesa so se potegnili za priseljence in Bushevi administraciji pokazali, da se ne strinjajo z njihovimi zakoni. Foto: EPA
Uradi za priseljence so polni ljudi, ki čakajo in upajo, da bodo dobili začasno dovoljenje za delo in bivanje in si morda v ZDA ustvarili boljše življenje. Foto: EPA
Protesti priseljencev v Los Angelesu

Približno 15.000-glava množica, opremljena z ameriškimi zastavami in protestnimi napisi, se je sprehodila skozi mesto proti mestni hiši. Protestirali so predvsem zaradi načrta Bele hiše, ki predvideva, da naj bi nezakoniti priseljenci, ki pridejo v ZDA, plačali ogromne vsote, da bi si lahko pridobili delovne vizume in dovoljenja za bivanje.

Tokratni predlog je ujezil priseljence in človekoljubne organizacije. "Ljudje so resnično prizadeti," je povedal Juan Jose Gutierrez iz Latinskega gibanja ZDA, in dodal, da "več let predsednik ni govoril o priseljenški reformi... in potem objavi takšen načrt, nič presenetljivega, da so ljudje obupani".

Dovoljenja za bivanje ob primernem plačilu
Nezakoniti delavci, ki pridejo v ZDA, bodo lahko pridobili triletni delovni vizum z možnostjo podaljšanja, zanj pa bodo morali odšteti 3.500 dolarjev. Če bodo hoteli postati zakoniti prebivalci, pa se bodo morali vrniti v svoje države, tam zaprositi za državljanstvo in plačati 10.000 dolarjev.

"To je nemogoč načrt," je povedala Maria Lopez iz Mehike. "Nikakor ne bomo mogli plačati takšne vsote in predsednik Bush se tega zaveda. To počne namenoma, da ne bi mogli postati polnopravni državljani," je še dodala Lopezova.

Republikanci strogo proti priseljencem
Že lani je predsednik George Bush podprl senatni predlog o urejanju priseljenstva, ki je predvideval poseben program za gostujoče delavce, s katerim bi nezakonitim priseljencem ponudili "pot do državljanstva". Vendar pa predlog zakona ni padel na plodna tla, saj so mu nasprotovali republikanci v predstavniškem domu.

Kot poroča BBC, je v ZDA trenutno približno 12 milijonov nezakonitih priseljencev, ki so prišli predvsem iz držav Latinske Amerike.

Protesti priseljencev v Los Angelesu