Foto: Reuters
Foto: Reuters

"V zadnjih 48 urah je bila največja še delujoča bolnišnica Naser v mestu Han Junis dvakrat tarča obstreljevanja. V njej se je poleg velikega števila otrok, ki so bili huje ranjeni že v napadih na njihove domove, zateklo tudi na stotine tistih, ki iščejo varnost," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal Elder, ki je pred tem skoraj dva tedna preživel v Gazi. "Jezen sem, da otroke, ki okrevajo v bolnišnicah, nato v teh bolnišnicah ubijejo. Kam naj torej gredo otroci in njihove družine? V bolnišnicah niso varni. V zavetiščih niso varni. Zagotovo pa niso varni niti na tako imenovanih varnih območjih."

Spomnil je, da so Združeni narodi večkrat opozorili, da varna območja ne morejo biti varna, če so enostransko razglašena. Prav tako bi na teh območjih moral biti zagotovljen dostop do osnovnih potrebščin, kot so hrana, voda in zdravila, je dejal. "Vendar pa je v trenutnih razmerah ustrezna oskrba takšnih območij nemogoča. O tem sem se prepričal na lastne oči," je dodal.

Pojasnil je, da varna območja, ki jih je razglasil Izrael, sestavljajo majhni kosi nerodovitne zemlje, deli ulic in napol zgrajene stavbe, ki so brez vode, zavetja pred mrazom in dežjem, pa tudi brez sanitarij. "Trenutno je v Gazi v povprečju na voljo približno eno stranišče za 700 otrok in družinskih članov. T. i. varna območja pa so postala območja bolezni," je dodal.

Poročal je o povečanju števila primerov driske, respiratornih bolezni in nedohranjenosti pri otrocih ter opozoril, da bi lahko število smrtnih žrtev otrok zaradi bolezni preseglo število žrtev izraelskega bombardiranja, piše na spletni strani Unicefa.

Tudi tiskovna predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margret Harris je opozorila, da so razmere v bolnišnicah v Gazi nesprejemljive. "Osebje se komaj premika, celo v enotah intenzivne nege, saj bolniki ležijo povsod po tleh. Tisti s hudimi bolečinami najprej prosijo za vodo in hrano, ne pa za zdravila," je še dodala.

Vodja Hamasa na pogovore o morebitnem novem premirju

Vodja Hamasa Ismail Hanije naj bi v sredo z delegacijo odpotoval v Egipt na pogovore o morebitni novi prekinitvi ognja na območju Gaze. Hanije naj bi se z vodjo egiptovske obveščevalne službe Abasom Kamelom pogovarjal o "ustavitvi agresije in vojne v Gazi, končanju obleganja in pripravi sporazuma o izpustitvi ujetnikov".

Tudi izraelski predsednik Jicak Hercog je danes nakazal na možnost nove prekinitve ognja v Gazi, ki bi omogočila novo izmenjavo ujetnikov med Hamasom in Izraelom. "Izrael je pripravljen na nov humanitarni premor in dodatno humanitarno pomoč, da bi dosegli izpustitev talcev," je dejal.

Ob tem je Hercog dejal še, da si Izrael prizadeva za povečanje količine humanitarne pomoči, ki dnevno prihaja v Gazo, in obtožil humanitarne organizacije, da pri svojem delovanju niso dovolj učinkovite. Slednje pa trdijo, da Izrael z obsežnim bombardiranjem uničuje tudi ključno infrastrukturo, ki je nujno potrebna za učinkovito dobavo pomoči.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Številni mrtvi v izraelskem napadu na jug Gaze

Medtem pa je bilo v izraelskih napadih na mesto Rafa na jugu Gaze ponoči ubitih najmanj 29 ljudi, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Izstrelki naj bi zadeli tri stanovanjske stavbe v Rafi, v napadu pa je umrlo več ljudi, med njimi tudi palestinski novinar, mnogi pa naj bi bili ujeti v ruševinah, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska napadov in števila žrtev v Rafi ni potrdila, sporočila je le, da je v operaciji v mestu ubila financerja Hamasa Subija Fervano. "Fervana je med vojno vojaškemu krilu Hamasa nakazoval sredstva in se zavedal, da bodo ta ključna za nadaljevanje spopadov," je dodala vojska.

Izraelske sile so vnovič napadle tudi begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze. V napadih je bilo ubitih najmanj 13 Palestincev, še 75 je bilo ranjenih, od tega več deset huje. Taborišče je sicer pogosta tarča izraelske vojske, samo v nedeljo je bilo tam ubitih 110 Palestincev.

BBC poroča tudi o novih izraelskih napadih na Han Junis na jugu in na osrednji del Gaze ter o racijah na zasedenem Zahodnem bregu. Na Zahodnem bregu je izraelska vojska porušila družinsko hišo Palestinca, obtoženega umora dveh Izraelcev avgusta v mestu Huvara. Izrael sicer redno ruši domove Palestincev, ki jih obtoži napadov na Izraelce. Med rušenjem hiše so izbruhnili spopadi med Palestinci in izraelskimi vojaki, več Palestincev pa je bilo aretiranih.

Hamas je medtem danes izvedel raketni napad na več izraelskih mest in vasi. Alarm zaradi nevarnosti raketnih napadov se je med drugim sprožil v Tel Avivu.

Varnostni svet ponovno glasuje o resoluciji

Napis v Amanu v Jordaniji:
Napis v Amanu v Jordaniji: "Ustavite vojno proti otrokom." Foto: Reuters

Varnostni svet ZN pa nadaljuje pogajanja o predlogu resolucije, s katero bi pozval k prekinitvi spopadov v Gazi. ZDA zaradi podpore Izraelu nasprotujejo zahtevi za trajno prekinitev spopadov oziroma konec vojne in so pripravljene sprejeti le začasno prekinitev. Pogajanja bi se lahko zavlekla še za kak dodaten dan.

O resoluciji so nameravali glasovati že v ponedeljek, potem so ga prestavili na danes, pri čemer vnovična prestavitev ni izključena, saj si nihče ne želi novega veta ZDA. Slednje bodo resolucijo morda podprle ali se vsaj vzdržale glasovanja, če bo ta zahtevala le začasno ali humanitarno prekinitev spopadov med Izraelom in Hamasom.

ZDA so doslej že dale veto na eno od resolucij, ki je zahtevala takojšnje humanitarno premirje.

Izvirno besedilo sedanjega predloga resolucije, ki so ga pripravili ZAE, je zahtevalo nujno in trajno prekinitev sovražnosti, da se omogoči neovirano dobavo humanitarne pomoči v Gazo. Zdaj se članice VS ZN-a pogajajo o besedilu, ki bi bilo bolj sprejemljivo za ZDA, kar pomeni odsotnost poziva k trajni prekinitvi ognja.

Težava je tudi v tem, da predlog resolucije znova ne vsebuje obsodbe napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ZDA pa ga brez tega ne bodo podprle. Predlog se sicer osredotoča na obsodbe kršitev mednarodnega prava in zahteva izpustitev vseh talcev, pri čemer posebej ne omenja talcev, ki jih je zajel Hamas.

Varnostni svet ZN-a je doslej od 7. oktobra sprejel le eno resolucijo s pozivom k humanitarnemu premoru v spopadih, pet predlogov pa je propadlo, od tega dva zaradi veta ZDA.

V več kot dveh mesecih izraelskih napadov na Gazo je po najnovejših podatkih palestinskih oblasti število žrtev naraslo na 19.667, še več kot 52.580 pa je bilo ranjenih.

Kakšne so diplomatske rešitve za Gazo?