Stol, na katerega posedijo obsojenca pred strelskim vodom. Foto: EPA
Stol, na katerega posedijo obsojenca pred strelskim vodom. Foto: EPA

Etični pomisleki so v zadnjih letih ameriška, evropska in indijska farmacevtska podjetja pripeljali do zmanjševanja ponudbe strupenih sestavin, ki jih najpogosteje uporabljajo pri usmrtitvah, to pa je vodilo do pomanjkanja smrtonosnih injekcij.

Več ameriških zveznih držav se je zaradi tega podalo v iskanje alternativnih metod, ki pa so se izkazale za porazne. Tako so zapornikom v Ohiu, Oklahomi in Arizoni lani vbrizgali neustrezno testirane injekcije in umiranje je trajalo od pol ure do skoraj dveh ur ob hudih bolečinah.

Januarja je nato nove postopke vzelo pod drobnogled ameriško vrhovno sodišče, ki bo preverilo, ali so v skladu z ustavno zaščito proti "krutemu in neobičajnemu kaznovanju".

Guverner Utaha Gary Herbert je zakon HB 11, ki v primerih, ko ni na voljo smrtonosne injekcije, dovoljuje izvršitev smrtne kazni s streljanjem, podpisal v ponedeljek. Pred tem ga je potrdil parlament zvezne države.

Zadnja taka usmrtitev leta 2010
Z novim zakonom se odpravlja leta 2004 sprejeti zakon, s katerim so na smrt obsojeni zaporniki izgubili možnost, da izberejo usmrtitev s strelskim vodom. Nazadnje so na ta način v Utahu obsojenca ubili leta 2010, ko so naredili so izjemo, ker je bil obsojen že pred letom 2004.

"Obžalujemo, da kdorkoli kadarkoli izvrši ostuden zločin naklepnega umora in prejme smrtno kazen, ter dajemo prednost uporabi naše primarne metode s smrtonosno injekcijo pri izvršitvi te kazni," je sporočil guvernerjev tiskovni predstavnik Marty Carpenter.

"A ko porota sprejme odločitev in sodnik podpiše nalog za izvršitev smrtne kazni, je izvršitev te zakonske odločitve obveza izvršne veje oblasti," je še izpostavil in pojasnil, da naslednjo usmrtitev načrtujejo čez 18 do 24 mesecev in naredili bodo vse, da do takrat dobijo ustrezno injekcijo.

"Zaostalost in surovost"
Nasprotniki so novo zakonodajo že označili kot barbarsko. Med drugim je Ameriška zveza za državljanske svoboščine (American Civil Liberties Union) ocenila, da meče zakon na Utah senco "zaostalosti in surovosti".

Na smrt obsojeni zaporniki na izvršitev kazni trenutno čakajo v 34 ameriških zveznih državah, v vseh je primarna metoda usmrtitve smrtonosna injekcija. Osem držav poleg tega kot sekundarno metodo dovoljuje usmrtitev z električnim tokom, štiri uplinjenje, tri pa obešenje.

V Oklahomi je dovoljen strelski vod, a le če sta pred tem injekcija in usmrtitev z elektriko zavrnjeni kot neustavni.

Strelski vod za usmrtitve v Utahu
Strelski vod za usmrtitve v Utahu