Mehiški vsakdan - nasilje, mamila, orožje in aretacije prekupčevalcev (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Mehiški vsakdan - nasilje, mamila, orožje in aretacije prekupčevalcev (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Policija je iznakažena trupla odkrila v gorečih avtomobilih v bližini nakupovalnega središča. Ob njih so ležala tudi tri sporočila, ki naj bi jih podpisal Joaquin "El Chapo" Guzman, vodja znanega kartela Sinaloa in najbolj iskan mamilarski kralj v državi. Guzman naj bi zapisal, da so ta trupla opozorila za vse kriminalne združbe, ki skušajo oslabiti njegovo organizacijo.

Odkar je predsednik Felipe Calderon napovedal brezkompromisno vojno proti kartelom, je to najbolj množično obglavljenje na mehiških tleh.

Najboljša leta že za Acapulcom
V Acapulcu, ki leži na tihomorski obali Mehike in je turistični razcvet doživel v 70. letih 20. stoletja, trgovino z mamili sicer nadzoruje kartel La Familia Michoacana, ki velja za eno najbolj nasilnih in krutih združb. Na tem območju se je v zadnjih letih tudi zato povečalo število žrtev in obračunov med tolpami, kar pa vlada le stežka prizna, saj potrebuje denar od turizma.

V nasilju, povezanem z nezakonito trgovino z mamili, je v Mehiki od leta 2006 umrlo že več kot 30.000 ljudi. Vse glasnejši zato postajajo tudi Calderonovi kritiki, ki trdijo, da se je z odkritim bojem proti kartelom le povečalo nasilje, prekupčevanja s kokainom in drugimi trdimi drogami, ki so namenjene predvsem v ZDA, pa ni nič manj.