Digitalno vinjeto uporablja že 1,3 milijona ljudi, pravijo pri upravljavcu avtocest. Foto: EPA
Digitalno vinjeto uporablja že 1,3 milijona ljudi, pravijo pri upravljavcu avtocest. Foto: EPA

Asfinag je zadovoljen z zanimanjem za digitalne vinjete, ki jih je prvič ponudil za letošnje leto. "Z digitalno vinjeto smo dosegli ogromen uspeh. Tej inovaciji zaupa že 1,3 milijona strank," je dejala vodja storitve cestnin pri Asfinagu Ursula Zechner.

Digitalno vinjeto trenutno že ponujajo nekateri avtomobilski klubi in združenja ter določene bencinske črpalke. V avstrijskih trafikah bo na voljo v tem mesecu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Letošnja novost je možnost naročnine na letno vinjeto in cestnino za posamezne odseke, ki se bo avtomatično podaljševala.

Nakup digitalne vinjete potreben vnaprej
Upravljavec avtocest pa spet opozarja, da morajo uporabniki digitalno vinjeto prek spleta kupiti precej vnaprej. Če želijo z njo voziti od 1. decembra naprej, je skrajni rok za nakup 13. november. Vinjeta po spletnem nakupu namreč zaradi možnosti preklica velja šele 18 dni po nakupu. Lahko pa uporabniki kupijo digitalno vinjeto na avtomatih Asfinaga in je uporabna takoj.

Ravno zaradi omenjenega roka, ki mora preteči pred začetkom veljavnosti, je spletni nakup digitalnih vinjet, ki veljajo 10 dni oziroma dva meseca, manj privlačen. Zato pa Asfinag širi svojo mrežo prodajnih avtomatov, so dodali.

Zagotovili so še, da je nadzor nad uporabo digitalnih vinjet v prvem letu uporabe deloval brez težav. Tehnologija omogoča nadzor nad uporabo vinjet v tekočem prometu.

Klasična vinjeta, ki jo uporabnik nalepi na steklo, je za leto 2019 v Avstriji rumene barve. Za osebni avtomobil letna vinjeta v Avstriji za leto 2019 stane 89,20 evra, za motor pa 35,50 evra. Obe vrsti vinjet sta se glede na prejšnje leto malenkost podražili.