Compaore je konec oktobra pobegnil iz države, v kateri je vladal 27 let. Foto: EPA
Compaore je konec oktobra pobegnil iz države, v kateri je vladal 27 let. Foto: EPA

Prehodno telo naj bi državi vrnilo civilno vladavino in pripravilo volitve prihodnje leto. Po odstopu dolgoletnega predsednika Blaisa Compaoreja 31. oktobra, k čemur so ga prisilili množični protesti in nemiri, je namreč oblast prevzela vojska.

1. novembra se je za voditelja zahodnoafriške države oklical polkovnik Isaac Zida, proti vojaški oblasti pa se je izrekla Afriška unija, ki je sporočila, da morajo biti na čelu tranzicije civilne oblasti. Pozivu krovne afriške organizacije so se pridružile tudi ZDA, ki bodo zamrznile vojaško sodelovanje, če bodo presodile, da gre za vojaški udar.

AU je dal Burkina Fasu prejšnji teden na voljo dva tedna, da obnovi civilno oblast, sicer sledijo sankcije. Po dogovoru, sklenjenem v četrtek, bodo začasnega predsednika izbrali verski, vojaški, politični, civilnodružbeni in tradicionalni voditelji.

Ta predsednik bo nato imenoval premierja, ki bo imenoval 25-člansko vlado. Dogovor predvideva tudi, da 90-članski prehodni narodni svet služi kot zakonodajno telo. Polkovnik Zida naj bi dogovor uzakonil v naslednjih dneh.

Compaore pobegnil po 27 letih
Compaore je prišel na oblast z udarom leta 1987, nato pa zmagal na štirih, sicer spornih volitvah. Ker je želel spremeniti ustavo, da bi lahko naslednje leto spet kandidiral, je sprožil ulične proteste in izgrede, ki so povzročili njegov beg v sosednjo Slonokoščeno obalo.