Napolnjena arena Plaza de Mexico. Foto: AP
Napolnjena arena Plaza de Mexico. Foto: AP

Potem ko je sodnik leta 2022 v tožbi, ki so jo vložili zagovorniki pravic živali, odločil, da je treba to dejavnost v mestu trajno prekiniti, je vrhovno sodišče prejšnji teden odločitev spremenilo. A vrhovni sodniki so odločali le o tehničnih vidikih sodbe, o vsebini še niso razpravljali, zato se bo verjetno pravna bitka med zagovorniki in nasprotniki te dejavnosti nadaljevala. Bikoborbe v Mehiki sicer izvirajo iz 16. stoletja.

V mestu so tako v nedeljo v največji bikoborski areni na svetu, Plaza de Mexico, znova potekali boji bikoborcev z biki. Gledalci so prizorišče napolnili do zadnjega kotička, med predstavo pa vzklikali "Naj živi svoboda". V bližini arene se je medtem zbrala množica protestnikov, ki so imeli napisane slogane, kot so "Mučenje ni umetnost! Mučenje ni kultura!" in "Nič več smrti nedolžnih", poroča BBC.

Pred areno je potekal protest. Foto: Reuters
Pred areno je potekal protest. Foto: Reuters

Usoda bikoborb je v Mehiki tako pereča tema, da je predsednik države Andres Manuel Lopez mestnim oblastem v Ciudádu de Méxicu predlagal izvedbo referenduma o tem vprašanju.

Še peščica držav dovoljuje bikoborbe

Po podatkih nevladne organizacije Humane Society International je v bikoborbah vsako leto po svetu usmrčenih okoli 250.000 bikov.

Bikoborbe so v nekaterih delih Mehike še vedno dovoljene, kar pomeni, da je to ena redkih držav, ki še dovoljuje to dejavnost. Takšne države so tudi Francija, Portugalska, Kolumbija, Venezuela, Peru, Ekvador in Španija, čeprav so se nekatera španska mesta odločila za njihovo prepoved.