Napad se je zgodil, ko so se kopti vračali od maše. Foto: EPA
Napad se je zgodil, ko so se kopti vračali od maše. Foto: EPA

Egiptovske oblasti so sporočile, da se je napad zgodil v mestu Nadž Hamadi v pokrajini Kena, poleg sedmih smrtnih žrtev pa je zahteval še najmanj devet ranjenih. Napad naj bi izvedli muslimanski fanatiki, ki so kristjane streljali, ko so ti zapuščali cerkev po božični maši. Po informacijah, ki so prišle iz egiptovskih varnostnih krogov, je odgovorni za napad znan, policija pa se je že podala na lov za njim in njegovima sodelavcema.

Škof Kirolos je povedal, da so že v dneh pred božičnim večerom prejeli številne grožnje, zato se je tudi odločil, da bo božično mašo daroval prej kot po navadi. "Že nekaj dni sem pričakoval, da se bo na božični večer nekaj zgodilo," je povedal škof Kirolos.

Napadi na kopte zadnje čase pogosti
Pokrajina Kena je bila že novembra prizorišče nasilnih napadov na kristjane. Izbruhnili so po aretaciji mladega kopta, ki naj bi posilil muslimansko deklico. Nasilje je trajalo pet dni, po poročanju britanskega BBC-ja pa naj bi bil tudi tokratni napad maščevanje za posilstvo.

Gre za najhujši napad na kopte v Egiptu v zadnjih letih, predtem pa se je najhujši napad na koptske kristjane zgodil januarja 2000, ko so muslimani v vasi Al Košeh po nekem prepiru ubili 21 pripadnikov te krščanske ločine.

V Egiptu, ki šteje okoli 80 milijonov prebivalcev, je okoli 10 odstotkov koptskih kristjanov, ki trdijo, da so zapostavljeni in včasih tarča versko motiviranih napadov.