Po napadu v Kermanu. Foto: EPA
Po napadu v Kermanu. Foto: EPA

Namestnik guvernerja pokrajine Kerman Rahman Džalali je za IRIB povedal, da je šlo za teroristični napad.

Po navedbah iranske tiskovne agencije Tasnim sta na kraju dogodka eksplodirali dve torbi z bombami. "Storilci (...) so bombe očitno razstrelili z daljinskim upravljanjem," je dodala agencija.

Druga tiskovna agencija ISNA je medtem poročala, da sta eksploziji odjeknili v razmiku desetih minut. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Med žrtvami napada so tudi reševalci, ki so priskočili na prizorišče prve eksplozije, navaja iranski Rdeči križ.

Po najhujšem tovrstnem napadu v 45-letni zgodovini islamske republike je vlada četrtek razglasila za dan žalovanja.

Oblasti javno napada še niso obtožile nikogar, je pa iranski notranji minister Ahmad Vahidi napovedal odločen odgovor. "Tisti, ki so zakrivili te zločine, lahko pričakujejo močan in odločen odgovor iranskih varnostnih sil," je povedal Vahidi za državno televizijo. Ob tem je dodal, da je zdaj vse pod nadzorom.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi je prav tako izrazil prepričanje, da bodo storilci v kratkem identificirani in kaznovani za svoja dejanja.

Minevajo štiri leta od uboja Solejmanija. Foto: EPA
Minevajo štiri leta od uboja Solejmanija. Foto: EPA

Solejmani – za Trumpa "terorist številka 1"

Generala Solejmanija so 3. januarja 2020 v iraški prestolnici Bagdad z brezpilotnim letalnikom ubile ameriške sile.

V napadu, ki ga je ukazal takratni ameriški predsednik Donald Trump, je umrl tudi namestnik poveljnika proiranske milice v Iraku z imenom Sile za mobilizacijo ljudstva (PMF) Abu Mahdi Al Muhandis.

Solejmani je vodil iranske sile, ki so delovale zunaj meja Islamske republike. Med drugim so pripadniki njegove skupine Al Kuds delovali v Siriji, kjer Teheran podpira predsednika Bašarja Al Asada, in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Solejmani je deloval tudi kot Al Asadov posebni svetovalec za boj proti skrajni Islamski državi (IS).

Veljal je za najvplivnejšo osebnost v Iranu po vrhovnem verskem voditelju, ajatoli Aliju Hameneju. Trump je Solejmanija opisal kot "številko ena med teroristi po vsem svetu", navaja BBC.

EU, ZN in Putin obsodili napad

Evropska unija obsoja današnji napad v Kermanu in izraža solidarnost z Iranci, je sporočila tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella Nabila Massrali. Ob tem je dodala, da morajo odgovorni za teroristično dejanje odgovarjati.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres.

Na napad v Iranu se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin in izrazil sožalje iranskemu vrhu. Putin je obsodil "terorizem v vseh svojih oblikah" in dejal, da je napad na miroljubne ljudi "šokanten v svoji krutosti in cinizmu".

Eksploziji pretresli iransko mesto Kerman