To je 8,6 odstotka več kot leto pred tem, so dodali, toda ob tem pojasnili, da gre za trend povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito, ki je značilen tudi za druge evropske države.

Vodja urada Julien Boucher je za francosko tiskovno agencijo AFP poudaril, da povečanje števila prosilcev za azil v Franciji sodi v evropski kontekst in da je precej pod evropskim povprečjem, ki znaša med 15 in 20 odstotki. Še posebej veliko povečanje so zaznali v Nemčiji, kjer je bilo lani 351.000 prosilcev, ki so za azil prosili prvič, ali kar 51 odstotkov več kot leto pred tem, so sporočili iz Ofpre.

Med omenjenimi 142.500 prosilci za azil pa je bilo lani v Franciji prvih prosilcev za azil 123.400, so še sporočili iz organa, ki je pristojen za dodeljevanje statusa begunca.

Med prosilci, ki so za azil prosili prvič, je bilo tako kot pet let pred tem tudi lani največ prosilcev iz Afganistana, in sicer 17.500, sledili so tisti iz Bangladeša in Turčije, poroča AFP.

Sredi lanskega leta je bilo po podatkih Združenih narodov več kot 110 milijonov ljudi po vsem svetu prisiljenih zapustiti svoje domove zaradi oboroženih spopadov, podnebnih katastrof ali humanitarnih kriz.

Ofpra je podatke objavila pred četrtkovo težko pričakovano odločitvijo ustavnega sveta, ali je nov, strožji zakon o priseljevanju v skladu z ustavo. Zakon je francoska vlada oblikovala pod pritiskom skrajne desnice, parlament pa ga je nato sprejel decembra lani.