Nemška letalska družba Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, je razkrila, da so v družbi vedeli za duševno bolezen kopilota Andreasa Lubitza, ki je naj bi prejšnji teden namerno strmoglavil letalo s 150 potniki in člani posadke na krovu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nemška letalska družba Lufthansa, matična družba nizkocenovnika Germanwings, je razkrila, da so v družbi vedeli za duševno bolezen kopilota Andreasa Lubitza, ki je naj bi prejšnji teden namerno strmoglavil letalo s 150 potniki in člani posadke na krovu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Posnetek domnevno prikazuje kaotične razmere, ko potniki v več jezikih kričijo: "Moj Bog!" Traja le nekaj sekund in kaže, da so potniki vedeli, kaj se dogaja. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prva moža nemškega letalskega prevoznika Lufthansa in njegove nizkocenovne hčerinske družbe Germanwings Carsten Spohr in Thomas Winkelmann sta danes obiskala kraj strmoglavljenja letala. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Francoski in nemški mediji trdijo, da imajo posnetek zadnjih sekund na letalu Germanwings, ki ga pristojne oblasti zanikajo. S kraja nesreče so medtem že odstranili vse posmrtne ostanke žrtev.

"O, moj Bog," je krik, ki naj bi se razlegal med potniki strmoglavljenega letala Germanwings le nekaj sekund pred nesrečo, kar namiguje na to, da so potniki vedeli, kaj se dogaja.

Nemški dnevnik Bild in francoska revija Paris Match trdita, da imata telefonski videoposnetek grozljivih zadnjih minut na poletu 4U9525 nemškega nizkocenovnega prevoznika Germanwings, ki se je 24. marca iz še neznanega razloga zaletel v francoske Alpe. Umrlo je vseh 150 ljudi na krovu.

"Več kot trikrat je slišati tudi zvok udarca ob kovino, kar bi bil lahko zvok udarcev pilota po vratih pilotske kabine, v katero je poskušal vdreti. Proti koncu videoposnetka se sliši še en močan udarec, ki je močnejši od prejšnjih, dretje je še glasnejše. Nato je konec," je poročal Paris Match.

"Posnetek je zelo vznemirjujoč," je dejal urednik spletne izdaje Bilda Julian Reichelt. Oba medija trdita, da avtentičnost posnetka, ki ga nista objavila na spletu, ni vprašljiva in da prihaja s kraja nesreče letala v francoskih Alpah. Julian Reichelt je ob tem opomnil, da so preiskovalci potrdili, da so našli razbitine mobilnih telefonov šele po tem, ko sta medija že objavila novico, da imata videoposnetek.

Oblasti zanikajo obstoj posnetka
Obstoj posnetka za zdaj zanikajo tako pri francoski agenciji za preiskavo nesreč v civilnem letalstvu BEA kot pri francoski policiji. Predstavnik francoske policije Jean-Marc Menichni je za CNN povedal, da je poročanje o posnetku in spominski kartici iz prenosnega telefona popolnoma neutemeljeno. Dodal je, da so na mestu nesreče sicer našli nekaj mobilnih telefonov, da pa njihove vsebine še niso pregledati. Na vprašanje, ali je mogoče, da je spominsko kartico medijem posredoval kateri izmed preiskovalcev, je Menchini odgovoril: "Ne."

Francoski državni tožilec Brice Robin je za CNN dejal, da ni seznanjen z obstojem videoposnetka, in pozval: "Če kdo ima te posnetke, jih mora izročiti preiskovalcem."

Druge črne skrinjice še vedno ni
Pristojne oblasti so sporočile, da so s kraja nesreče odnesli vse posmrtne ostanke žrtev letalske nesreče, gorska vojaška ekipa pa bo na območju zbrala še osebne predmete žrtev. Druge črne skrinjice še vedno niso našli.

Lufthansa vedela za Lubitzevo zdravljenje
Prav tako še vedno ni znan uradni razlog za nesrečo letala. Vedno glasnejše so domneve, da je letalo v gore francoskih Alp pognal kopilot Andreas Lubitz, ki se je v preteklosti zdravil za depresijo. Letalska družba Lufthanso je šele nekaj dni po nesreči priznala, da so vedeli za njegove težave z depresijo. Lubitz je namreč sam Lufthansini šoli za usposabljanje pilotov v Bremnu leta 2009 povedal, da se je boril z depresijo, Lufthansa pa je preiskovalcem in tožilstvu že predala obremenilno e-pošto, v kateri je Lubitz letalske inštruktorje obvestil o svoji "pretekli epizodi".

Lubitz je diagnozo o samomorilskih nagnjenjih dobil prej nekaj leti, še preden je postal pilot. Pri obiskih zdravnikov v zadnjem času niso odkrili samomorilskih nagnjenj ali agresije do drugih. Glede na navedbe internih dokumentov in virov Lufthanse je preživel leto in pol na psihiatričnem zdravljenju. Je bil pa Lubitz deležen rednega psihoterapevtskega zdravljenja; zdravniki so mu večkrat predpisali bolniški dopust, tudi na dan nesreče. Policisti naj bi med preiskavo njegovega stanovanja v Düsseldorfu našli zdravila za zdravljenje duševnih bolezni.

Prvi mož Lufthanse svojcem obljubil pomoč
Prva moža nemškega letalskega prevoznika Lufthansa in njegove nizkocenovne hčerinske družbe Germanwings, Carsten Spohr in Thomas Winkelmann, sta danes obiskala kraj strmoglavljenja letala. Spohr je svojcem žrtev zatrdil, da jim bodo ponudili pomoč, kakor dolgo bo to potrebno. "Ne pomagamo samo ta teden. Pomagati želimo, dokler bo pomoč potrebna," je v kraju Le Vernet v francoskih Alpah, v neposredni bližini kraja, kjer je airbus A320 s 150 ljudmi na krovu prejšnji teden trčil v gore, zatrdil Spohr. Kot je dejal, "ne bo nič več tako, kot je bilo včasih".

Zahvalil se je vsem, ki so kakor koli pomagali pri iskanju razbitin letala in posmrtnih ostankov ter pri skrbi za svojce, ki so želeli biti čim bližje kraju smrti njihovih dragih. Kot je dejal, so njihovi profesionalnost, energija, sočutje in simpatija nanj naredili globok vtis. Kot je dodal, bo tudi njim Lufthansa pomagala pri premagovanju posledic strmoglavljenja. Izrecno je pohvalil odlično sodelovanje z odgovornimi v Franciji, kar je bilo Lufthansi in Germanwingsu v veliko pomoč. Proti koncu izjave, ki jo je dal v angleščini, je nato spregovoril še v francoščini in se izrecno še enkrat zahvalil francoskemu narodu in vsem, ki delajo na kraju tragedije.