Gospodarska in družbena kriza v Grčiji je vplivala tudi na povečano korupcijo. Foto: EPA
Gospodarska in družbena kriza v Grčiji je vplivala tudi na povečano korupcijo. Foto: EPA
Afganistan
Zaradi korupcije, goljufij in povezav je propadla tudi največja afganistanska banka, New Kabul Bank. Foto: EPA

Organizacija Transparency International (TI) je objavila poročilo o zaznavi korupcije v svetu. Njeno glavno sporočilo je, da se je korupcija zakoreninila v svetovno gospodarstvo, saj sta kar dve tretjini držav, zajetih v raziskavo, zbrali manj kot 50 točk izmed stotih, kar pomeni, da je tam korupcija občutna.

Skandinavska "čistost"
Na vrhu lestvice indeksa zaznave korupcije, kar pomeni, da gre za najmanj skorumpirane države, so znova Danska, Finska in Nova Zelandija, medtem ko so na njenem repu Afganistan, Severna Koreja in Somalija. Na lestvici od 0 do 100 so prve tri države dosegle 90 točk, zadnje tri pa so zbrale le osem točk.

Slovenija se z 61 točkami uvršča na 37. mesto, ki si ga deli s Tajvanom. Lani je zasedla 35. mesto, leta 2010 pa je bila še 27. Poglejmo še naše sosede: Avstrija je na letošnji lestvici 25., Madžarska 46., Hrvaška 62., Italija pa 72.

"Naraščajoče nezadovoljstvo nad koruptivnimi vladami je lani z oblasti odneslo več voditeljev, vendar je, ko se je prah polegel, postalo jasno, da je raven podkupovanja, zlorabe oblasti in skrivnega poslovanja v številnih državah ostala visoka," ugotavlja TI.

Arabska pomlad ni prinesla preporoda
Skrb vzbujajoče je, v poročilu za leto 2012 ugotavlja TI, da so države arabske pomladi pokazale le malo napredka v boju proti korupciji. Tudi države v središču evropske dolžniške krize še naprej dosegajo nizke ocene, pri čemer finančna in gospodarska kriza, kot kaže, igrata ključen dejavnik pri razraščanju korupcije. Grčija se je lani uvrstila na 80. mesto, letos pa je padla na 94. Italija je 72. in si mesto deli z Bosno in Hercegovino ter z državo Sao Tome in Principe.

"Vodilna svetovna gospodarstva bi morala biti zgled in zagotoviti pregledno delovanje institucij ter odgovornost svojih voditeljev," je dejal direktor TI-ja Cobus de Swardt. "To je ključno, saj njihove institucije igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju širjenja podkupovanja," je dodal.

Kako so se odrezali najvplivnejši igralci?
Na vrhu lestvice tudi letos prevladujejo razvite zahodne države, kot so Švica, Kanada, Avstralija in Švedska. ZDA se uvrščajo na 19. mesto, Japonska pa na 17. Nemčija, največje evropsko gospodarsko, zaseda 13. mesto. Kitajska, drugo največje svetovno gospodarstvo, se je z 39 točkami uvrstila na 80. mesto. Rusija prav tako ni naredila večjega napredka in je zasedla 133. mesto.

TI je z letošnjim letom spremenil metodologijo, to pa pomeni, da izsledki in ugotovitve niso primerljivi z izsledki iz preteklih let, so sporočili iz Društva integriteta, kjer bodo popoldne predstavili ključne ugotovitve raziskave.