General Hadia je bil eden prvih generalov Moamerja Gadafija (na fotografiji), ki je prebežal k upornikom. Foto: EPA
General Hadia je bil eden prvih generalov Moamerja Gadafija (na fotografiji), ki je prebežal k upornikom. Foto: EPA

Na vzhodnem delu Libije v mestu Bengazi so bili v preteklih mesecih žrtve napada številni varnostni uradniki, ki so tako kot general Hadia službovali pod strmoglavljenim libijskim predsednikom Moamerjem Gadafijem.
Pri tem je morda zanimivo, da je bil general Hadia eden izmed prvih, ki je leta 2011 prebežal k upornikom. Sicer pa je bil na ministrstvu za obrambo odgovoren za strelivo in orožje.
Libija z novim predsednikom
Sicer pa so libijski poslanci v četrtek za novega predsednika ustavodajne skupščine izvolili Mohameda Al Megarjefa, ki je bil odločen nasprotnik Gadafijevega režima. Vodja nekdanje Fronte nacionalne rešitve Libije, ki velja za proislamističnega, je zbral 113 glasov, neodvisni liberalni kandidat Ali Zidane pa 85.
Megarjef bo med drugim imenoval tudi novo začasno vlado in delovno skupino za pripravo osnutka nove ustave. Delovna skupina bo imela 120 dni časa za pripravo osnutka ustave, ki jo bo skupščina potrjevala z dvotretjinsko večino, nato pa bodo o njej odločali še volivci na referendumu. Začasna vlada bo državo vodila do novih volitev, ki jih bodo izvedli na podlagi nove ustave.