Moldavija spada med najrevnejše evropske države. Foto: Reuters
Moldavija spada med najrevnejše evropske države. Foto: Reuters
Moldavija
Stranke, ki zagovarjajo približevanje EU-ju in Natu, so odnesle tesno zmago. Foto: Reuters

Največ glasov, 22 odstotkov, so sicer presenetljivo dobili proruski socialisti. Na drugem mestu je vladajoča liberalnodemokratska stranka z 19 odstotki glasov, na tretjem pa opozicijski komunisti z 18 odstotki. Komunistom, ki so zmerni in dopuščajo sodelovanje tako z EU-jem kot Rusijo, so sicer javnomnenjske raziskave pred volitvami napovedovale največjo podporo, do 21 odstotkov. Demokratska stranka je osvojila 16 odstotkov glasov, Liberalno stranko pa je podprlo osem odstotkov Moldavcev. Drugim od skupno 25 strank ni uspelo preseči šestodstotnega volilnega praga.

"Tri koalicijske stranke, ki so si za strateški cilj zadale evropsko povezavo, si bodo brez težav zagotovile večino v parlamentu celo brez pomoči levih strank," je presodil politični analitik Oazu Nantoi, direktor Instituta za politične raziskave. Kot je dodal, bo koalicija v novem 101-članskem parlamentu predvidoma dobila 54 sedežev, kar zadostuje za večino.

Predvolilne ankete so sicer dober izid, 15-odstotno podporo, napovedovale tudi proruski stranki Patria (Domovina) razvpitega poslovneža Renata Usatiija, ki pa ji je sodišče v četrtek prepovedalo sodelovati na volitvah. Kot je pojasnilo, naj bi stranka denar za predvolilno kampanjo dobila tudi iz tujine, tega pa ni prijavila.

Za volitve so bili po podatkih osrednje volilne komisije prijavljeni trije milijoni volivcev, volilna udeležba pa je bila 56-odstotna.

Kljub nezadovoljstvu ostajajo obrnjeni proti Zahodu
Volitve so bile prelomne za prihodnost te najrevnejše evropske države, saj so se volivci odločali o tem, ali bo Moldavija nadaljevala proevropsko usmeritev iz zadnjih petih let ali se bo znova usmerila proti Rusiji. Prebivalci nekdanje sovjetske republike, ki leži med Ukrajino in Romunijo, so se namreč več let zavzemali za evropsko usmeritev Moldavije. A trenutno vladajoča prozahodna koalicija, ki je prišla na oblast po predčasnih volitvah leta 2009, se je izkazala za nestabilno, pretresali pa so jo korupcijski škandali, ki so omajali zaupanje volivcev. Iz razočaranja se Moldavci znova bolj obračajo proti Rusiji.

Odnosi Moldavije z Rusijo so že vrsto let zelo napeti. Moskva podpira Pridnestrsko republiko na vzhodu Moldavije. Zaradi krize v Ukrajini strokovnjaki svarijo, da bi se lahko znova razplamteli tudi zamrznjeni spopadi v Pridnestrju.