Moldavska volilna komisija je morala glasove zaradi zrušitve operacijskega sistema glasove preštevati na roko. Foto: EPA
Moldavska volilna komisija je morala glasove zaradi zrušitve operacijskega sistema glasove preštevati na roko. Foto: EPA

Volilna udeležba na nedeljskem referendumu, kjer so volivci odločali o ustavnih spremembah, ki predvidevajo tudi spremembo načina volitev predsednika države, ni dosegla potrebnega nekaj več kot 33-odstotnega volilnega praga, saj je na volišča odšlo le nekaj več kot 29 odstotkov vseh volivcev.

Čeprav izidi še niso dokončni, saj mora volilna komisija prešteti še glasove, oddane v tujini, je moldavski premier Vlad Filat že sporočil, da referendum ni uspel. "Volilno telo je bilo manj dejavno, kot smo upali in pričakovali," je povedal Filat, ki je bil eden glavnih podpornikov referenduma. Ob tem je dodal še, da kot vse kaže, ne bodo zbrali potrebnih 33 odstotkov, da bi referendum priznali kot uspešen.

Moldavija brez predsednika od julija lani
V skladu z moldavsko ustavo predsednika izbira parlament, a od lanskega julija, ko je na parlamentarnih volitvah zmagala koalicija štirih strank Zavezništvo za evropsko integracijo, nobeden izmed kandidatov ni zbral potrebnih 60 odstotkov. Zato je prozahodna liberalna vladajoča koalicija predlagala referendum, po katerem bi spremenili ustavo, da bi lahko predsednika izbirali volivci na volitvah in tako izšli iz slepe ulice.

Refendum je zmotila tudi zrušitev operacijskega sistema volilne komisije, zato so morali glasove preštevati ročno.