V belo odet Kremelj. Foto: EPA
V belo odet Kremelj. Foto: EPA

Moskvo je prekrila debela snežna odeja, zaradi česar so ulice in ceste odete v belo. Sneg je na cestah povzročil pravi kaos, šole pa so ostale zaprte, poroča Euronews.

Meteorologi so dejali, da je bilo to celo najhujše snežno neurje v Moskvi v zadnjih šestih desetletjih.

Posebej veliko težav so imeli vozniki tovornjakov, ki so se med vožnjo borili z 20-centimetrsko snežno odejo, razmere pa je še poslabšal močan veter. Na avtocesti M4, ki velja za eno glavnih cest v državi, je ponoči nastal desetkilometrski zastoj.

Zaradi neprekinjenega sneženja je v 24 urah padla več kot petina povprečne decembrske količine snega. Po podatkih vremenske spletne strani Gismeteo bi lahko skupna decembrska količina snega v Moskvi dosegla 50 centimetrov, kar je največ v mesecu decembru v novejši zgodovini.

V večjem delu Kitajske so se temperature spustile pod ledišče. Foto: Reuters
V večjem delu Kitajske so se temperature spustile pod ledišče. Foto: Reuters

Bo padel celo temperaturni rekord?

Zelo nizke temperature so zajele tudi večino ozemlja Kitajske, kar je prav tako povzročilo velike težave v prometu. V večini države so temperature padle pod nič stopinj Celzija, zato je predsednik Ši Džinping vse službe pozval k pripravljenosti k ukrepanju. V severovzhodnih pokrajinah naj bi se termometer po napovedih vremenoslovcev spustil tudi do -40 stopinj Celzija, v mestu Jičun v pokrajini Heilongždjang pa bi lahko padel celo rekord, izmerjen januarja leta 1980, to je -47,9 stopinje Celzija.

Sorodna novica Železniška nesreča v Pekingu. V bolnišnice odpeljali več sto ljudi.

Ši je posvaril, da bi lahko močno deževje in sneženje v več delih države povzročilo težave z oskrbo z električne energije in v prometu. Zaradi slabega vremena so že zaprli nekatere avtoceste in odpovedali vlake, v Pekingu pa se je zgodila tudi huda železniška nesreča.

Na jugu države je bilo odpovedanih veliko trajektnih povezav, v velemestu pa zaradi zelo nizkih temperatur nekaj časa niso vozili avtobusi.

Razmere v Moskvi in Pekingu si oglejte v spodnji galeriji.