Nekdanji Izetbegovićev sodelavec je večino vojne preživel na tujem, kjer je kupoval orožje. Foto: www.bhdani.com
Nekdanji Izetbegovićev sodelavec je večino vojne preživel na tujem, kjer je kupoval orožje. Foto: www.bhdani.com

Bosensko-hercegovska zvezna televizija je v oddaji 60 minut poročala, da naj bi člana glavnega odbora Stranke demokratske akcije Hasana Čengića preiskovali zaradi suma vpletenosti v napade na ZDA 11. septembra 2001. Protikorupcijska enota urada visokega predstavnika (OHR) v BiH-u preiskuje več oseb, osumljenih gospodarskega kriminala, vojnih zločinov in terorizma.

V sklopu preiskave so se preiskovalci dokopali tudi do dokumenta, s katerim je Čengić z lastnoročnim podpisom potrdil transfer denarja teroristom, odgovornim za napade v New Yorku in Washingtonu, piše hrvaški Nacional.

Po podatkih televizije naj bi OHR v kratkem zbrane dokaze predal posebnemu oddelku tožilstva BiH-a za organizirani kriminal, čemur naj bi sledila aretacija osumljenih.

Desna roka v zaporu 5 let
Čengić je bil eden izmed najbližjih sodelavcev Alije Izetbegovića, po nekaterih podatkih pa naj bi bil edini, ki ga je smel tikati. Njuno prijateljstvo se je začelo v 80. letih, ko je Izetbegović objavil islamsko deklaracijo, zaradi katere so bili on, Čengić in še deset drugih leta 1993 obtoženi, da se zavzemajo za etnično čisto Bosno in Hercegovino, zaradi česar so bili obtoženi na zaporno kazen. Čengić je za rešetkami preživel 5 od 10 let, kolikor so mu jih prisodili.

Glavni trgovec z orožjem
Med vojno v BiH-u je bil zadolžen za nabavo orožja in zaradi tega je večino vojne preživel v Teheranu in Istanbulu. Zaradi dobrih vez naj bi bil nekaj časa tudi član nadzornega odbora sudanske dobrodelne organizacije, za katero je avstrijska policija trdila, da je povezana z Al Kaido. Poleg tega so Čengiću pripisovali tudi sodelovanje z Viktorjem Boutom, imenovanim tudi trgovec smrti, nekdanjim KGB-jevcem in najbolj znanim trgovem z orožjem na svetu, mediji pa so večkrat pisali tudi, da je vojni dobičkar.

K. T.