Nekdanja sirotišnica v Tuamu skriva tragično zgodbo. Foto: Reuters
Nekdanja sirotišnica v Tuamu skriva tragično zgodbo. Foto: Reuters
Tuam
Sirotišnico so med letoma 1925 in 1961 vodile katoliške redovnice. Foto: Reuters

Preiskovalci, ki preiskujejo še nekatere druge lokacije, so v nekdanji sirotišnici Tuam odkrili ostanke vsaj 796 otrok. Po analizi ostankov preiskovalci domnevajo, da so nekatere otroke pod sirotišnico pokopali v 50. letih prejšnjega stoletja.

"To so zelo žalostne in vznemirljive novice. To ni bilo pričakovano, čeprav trditve o človeških ostankih na tem območju vztrajajo že več let," je povedala irska ministrica za otroke in mladino Katherine Zappone.

Na območju sirotišnice Tuam so med izkopavanjem odkrili 20 podzemnih prostorov, ostanke otrok pa so našli v 17 prostorih.

Prve ostanke otrok so na območju nekdanje sirotišnice, ki so ga vodile katoliške redovnice med letoma 1925 in 1961, odkrili v 70. letih. Takrat preiskave uradno niso začeli. Leta 2015 so ustanovili posebno komisijo, potem ko je lokalni zgodovinar leto prej odkril mrliške liste številnih otrok.

Preiskava tudi v drugih krajih
Komisija preiskuje domnevne zlorabe v 18 ustanovah na Irskem, ki so jih med letoma 1922 in 1998 vodile verske ustanove. Domnevajo, da je v teh ustanovah bivalo 35.000 neporočenih, nosečih žensk, med njimi tudi žrtve posilstev.

V preteklosti so na Irskem menili, da neporočene ženske in njihovi otroci mečejo slabo luč na podobo globoko verne katoliške države. Po drugi strani so predstavljali težavo za nekatere očete, še posebej za duhovnike in vplivne ter poročene moške.

Glede na podatke iz vladnih arhivov iz 30., 40. in 50. let prejšnjega stoletja je bila smrtnost med nezakonskimi otroki kar petkrat višja kot med zakonskimi. V povprečju je umrl eden izmed štirih nezakonskih otrok.

Ugled vplivne Katoliške cerkve je na Irskem v preteklih letih zamajal niz škandalov zaradi razkritij spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili duhovniki.