Foto: EPA
Foto: EPA

Analitiki stranki pripisujejo resne možnosti za vstop v deželne parlamente in čez dobro leto in pol v Bundestag. Stranka upa, da bo pritegnila tudi volivce, ki sicer podpirajo desnico.

54-letna poslanka Wagenknecht je s političnim soliranjem in izstopom iz Levice za sabo pustila dobršno opustošenje na levem političnem spektru. Zdaj se, ne brez kontroverznosti, podaja na lastno pot z Združenjem Sahre Wagenknecht za razum in pravičnost.

Njeno srce še bije na levi, ko gre za delavske pravice, revne, zapostavljene in ko gre za ekonomsko politiko. Pri družbenih temah pa je Wagenknecht konservativna in bližje desnici.

Po njenih besedah bi bilo treba zmanjšati število priseljencev, a "ne na račun tistih, ki so resnično preganjani, ampak na račun tistih, ki iz razumljivih razlogov iščejo boljše življenje". Kot je dejala, pa Nemčija "ne more rešiti problema svetovne revščine s pomočjo migracij".

Wagenknecht je priljubljena v Rusiji, nasprotuje nemškim dobavam orožja Ukrajini, torej povsem nasprotno od uradne politike.

Dejala je, da ljudje v Ukrajini ne potrebujejo več orožja, ampak mir. "To pa zahteva pogajanja in mirovne pogovore ter pripravljenost na kompromis," je dodala.

Z odnosom do migracij in Ukrajine, z zavračanjem leve identitetne politike spolnih razlik se torej uvršča na konzervativni pol, bližje nacionalističnemu populizmu.

Sodelovanje s skrajno desnico sicer zavrača, upa pa, da bo pritegnila njene volivce, zlasti nezadovoljne podpornike vse bolj radikalne Alternative za Nemčijo.

V Nemčiji ustanovljena nova stranka