Bloomberg je za svojo kampanjo porabil kar 65 milijonov dolarjev in si zagotovil tretji mandat v newyorški mestni hiši. Foto: Reuters
Bloomberg je za svojo kampanjo porabil kar 65 milijonov dolarjev in si zagotovil tretji mandat v newyorški mestni hiši. Foto: Reuters
Chris Christie
Chris Christie je v New Jerseyju premagal dozdajšnjega guvernerja, demokrata Jona Corzina. Foto: Reuters
Virginija
Guvernerja so izbirali tudi v Virginiji. Foto: Reuters

Neodvisni županski kandidat Michael Bloomberg, ki je za svojo kampanjo porabil kar 65 milijonov dolarjev, si je v New Yorku priboril tesno zmago nad svojim protikandidatom, demokratom Billom Thompsonom. Bloomberg, ki je sicer odslužil že drugi mandat v newyorški mestni hiši, je zakon priredil tako, da je lahko kandidiral še tretjič. In z 51 odstotki proti 46, kolikor jih je zbral Thompson, zmagal.

Bloomberg spremenil New York v varno mesto
Bloombergu pripisujejo zasluge, da je New York spremenil v eno najčistejših, najvarnejših in najučinkovitejših ameriških velemest. Pod njegovo taktirko so zrastli prestižni kompleksi, s Times Squara je razgnal promet, restavracijam je naložil, da navajajo število kalorij v posamezni jedi, v barih je prepovedal kajenje.

Kljub temu pa mu kritiki očitajo, da morajo Newyorčani za to plačevati visoko ceno. Davki na nepremičnine so se dvignili za 10 odstotkov, s tem pa so mnoge prisilili, da so se izselili iz mesta, ki si ga ne morejo več privoščiti. Harlem, ki je še ne tako dolgo nazaj slovel kot nevarna četrt, je že pod Giulianijem postal dovolj varen, pod Bloombergom pa je postal predel, ki si ga temnopolti sploh ne morejo več privoščiti.

V New Jerseyju slavil republikanec, kljub podpori Obame
Republikanci pa so, le leto dni po prepričljivi zmagi predsednika Baracka Obame, dosegli dve pomembni zmagi. Guvernersko mesto v zvezni državi New Jersey si je priboril Chris Christie, ki je premagal ostrega demokratskega kandidata, guvernerja Jona Corzina. Corzine je vodil izjemno agresivno kampanjo, v kateri je Christieja napadal zaradi njegovih vezi z nekdanjim predsednikom Georgem Bushem, zaradi njegovih pogledov na splav in zdravstveno oskrbo, zbadal pa ga je tudi zaradi njegove telesne teže.

Kljub temu je, po skoraj vseh preštetih glasovih, Christie odnesel nekaj več kot 50 odstotkov glasov, demokratski kandidat pa je že priznal svoj poraz. Christie je obljubil, da bo tesno sodeloval s Corzinom in tako zagotovil mehak prenos oblasti. Mediji poročajo, da Corzine ni bil priljubljen med volivci predvsem zaradi visokih davkov v državi, Obamova pomoč pa ga je le obvarovala pred še večjim porazom kot s petimi odstotnimi točkami razlike.

Tuji mediji poročajo tudi, da je poraz v New Jerseyju velik udarec za demokratsko stranko, še posebej potem, ko se je za zmago guvernerja Corzina osebno zavzel predsednik Obama, ki je nemalokrat potoval v New Jersey in sodeloval na predvolilnih kampanjah. Kljub temu je nekdanji vodja Obamove kampanje David Plouffe dejal, da rezultat ne pomeni ničesar in da je do volitev v senat in kongres, ki bodo novembra naslednje leto, še preveč časa, da bi zganjali paniko.

Virginija: Demokrati izgubili zaradi slabe kampanje
Tudi v Virginiji je zmago odnesel republikanski kandidat Bob McDonnell, ki po približno 80 odstotkih preštetih glasov s 60 odstotki vodi pred svojim demokratskim tekmecem Creighom Deedsem, ki je že priznal poraz. McDonnellova zmaga je bila glede na raziskave javnega mnenja pričakovana, demokrati pa za poraz krivijo slabo kampanjo svojega kandidata, ki je celo izjavil, da ne kandidira kot Obamov demokrat. Zaradi tega je večina predvsem temnopoltih demokratskih volivcev države, ki so lani podprli predsednika ZDA Baracka Obamo, ostala doma.

Preostali izidi volitev po državi:
- Demokrat Bill Owens je dobil sedež v predstavniškem domu kongresa, ko je premagal republikanca Douga Hoffmana.
- V tekmi med dvema demokratoma za župana Bostona je Thomas Menino ugnal Michaela Flahertyja in tako osvojil rekordni peti mandat po vrsti.
- V Atlanti v tekmi za županski položaj pričakujejo drugi krog med vodilno kandidatko Mary Norwood in Kasimom Reedom, saj nihče ni zbral več kot 50 odstotkov glasov.
- V zvezni državi Maine so volivci odločali o razveljavitvi zakona, ki dovoljuje homoseksualne poroke, zadnji izidi pa kažejo na zmago nasprotnikov porok istospolnih partnerjev. Volivci v tej zvezni državi so glasovali za širitev uporabe marihuane v medicinske namene.