Izgredi v Papui Novi Gvineji. Foto: AP
Izgredi v Papui Novi Gvineji. Foto: AP

Nemiri so izbruhnili, potem ko so policisti in drugi javni uslužbenci v sredo organizirali protestno stavko pred parlamentom. Ugotovili so namreč, da so se njihove plače znižale za do 50 odstotkov.

Premier James Marape je pojasnil, da je bila to administrativna napaka, zaradi katere so uslužbencem od plače odšteli približno 100 dolarjev. Zatrdil je tudi, da vlada ni zvišala davkov, kot so trdili nekateri protestniki.

Protestu policistov so se na ulicah pridružili še drugi nezadovoljni državljani, ki so plenili trgovine, zažigali avtomobile in razbijali izložbe. Med požganimi stavbami je bilo tudi veliko nakupovalno središče. V izgredih je umrlo najmanj 15 ljudi. V največji bolnišnici so zaradi strelnih ran sprejeli 25 ljudi, šest jih je utrpelo poškodbe z noži. Med ranjenimi sta bila tudi kitajska državljana, poroča BBC.

Zgorelo je več trgovin. Foto: Reuters
Zgorelo je več trgovin. Foto: Reuters

V nekaj urah so se izgredi razširili tudi v mesto Lea približno 300 kilometrov severneje, od koder prav tako poročajo o več smrtnih žrtvah.

Vse višja inflacija in brezposelnost

Premier Marape se je po izbruhu nasilja opravičil državljanom in zagotovil, da takšnega brezvladja ne bodo dopuščali. "S kršenjem zakonov ne boste dosegli ciljev," je sporočil izgrednikom. Na ulice mest je poslal vojsko.

Do četrtka zvečer po krajevnem času so se razmere v državi pretežno umirile, kljub temu pa je Marape uvedel izredne razmere, razrešil direktorja policije in najvidnejše predstavnike finančnega ministrstva.

K miru je pozvala tudi Avstralija, ki je glavna trgovinska partnerica Papue Nove Gvineje.

Papua Nova Gvineja se bori s težkimi gospodarskimi razmerami, saj sta se povišali stopnji inflacije in brezposelnosti, zato poznavalci razmer menijo, da je izgrede povzročilo splošno nezadovoljstvo z življenjskim standardom v državi. Opozicija si prizadeva Marapeju izglasovati nezaupnico.