Srbska opozicija še naprej vztraja pri protestih zaradi domnevnih nepravilnosti na volitvah 17. decembra. Foto: Reuters
Srbska opozicija še naprej vztraja pri protestih zaradi domnevnih nepravilnosti na volitvah 17. decembra. Foto: Reuters

SNS je po podatkih državne volilne komisije na podlagi vseh preštetih glasov na predčasnih parlamentarnih volitvah osvojil 46,75 odstotka glasov, kar mu zagotavlja absolutno večino v parlamentu. Lista vodilne opozicijske koalicije Srbija proti nasilju (SPN), ki jo sestavljajo levo-liberalne stranke in sredinske stranke, je osvojila 23,66 odstotka glasov.

V srbski skupščini bodo še lista, zbrana okoli Socialistične stranke Srbije (SPS) Ivice Dačića, desna koalicija Nada in lista Mi - glas ljudstva, katere nosilec je zdravnik Branimir Nestorović.

Glasovanje so sprva ponovili v soboto na 35 od približno 8000 volišč, na katerih je registriranih več kot 19.500 volivcev. V torek so glasovanje ponovili še na osmih voliščih, na katerih je skupno registriranih 5300 volivcev.

SNS je v torek po poročanju portala srbske televizije Nova sporočil, da je njihova lista s prepričljivo razliko zmagala na vseh voliščih, na katerih so ponovili glasovanje.

Poleg predčasnih parlamentarnih volitev so 17. decembra potekale tudi lokalne volitve v številnih občinah in mestih ter pokrajinske volitve v Vojvodini. SNS je zmagal na vseh ravneh, tudi na lokalnih volitvah v Beogradu, kjer pa ji opozicija s SPN-jem na čelu očita volilno krajo.

O številnih nepravilnostih, med drugim o skupinskem glasovanju, kršitvah tajnosti glasovanja in t. i. fantomskih volivcih, so poročali tudi tuji in domači opazovalci. Opozicija zato zahteva razveljavitev volitev, v Beogradu pa od volitev dalje potekajo tudi protesti, na katerih udeleženci pozivajo k ponovitvi volitev na vseh ravneh.

Vučić je v torek v izjavi za medije znova ponovil, da ne bo popustil zahtevam protestnikov, niti dopustil mednarodne preiskave o domnevnih volilnih nepravilnostih. Poudaril je, da so volitve stvar državnih organov Srbije in njenih institucij, ob tem pa zatrdil, da nikoli niso imeli manj pritožb kot na tokratnih volitvah.