Država je pod vladavino nekdanjih upornikov. Foto: Reuters
Država je pod vladavino nekdanjih upornikov. Foto: Reuters
Prošnje za mir. Foto: Reuters
Premier Nicolas Tiangaye pred Varnostnim svetom. Foto: EPA
Vlada priznava, da nasilje narašča. Foto: Reuters
Francoski vojak v Banguiu. Foto: Reuters

Namestnik generalnega sekretarja ZN-a Jan Eliasson je pozval k nujnemu ukrepanju v SAR-u in opozoril, da država pada v stanje "popolnega kaosa". Ob tem je varnostni svet pozval, naj pred volitvami prihodnji teden okrepi sile Afriške unije v državi in jih preoblikuje v mirovno operacijo Združenih narodov.

SAR je v vrtincu nasilja, vse odkar so marca uporniki prevzeli oblast. "Pokol nedolžnih poteka v srcu Afrike, medtem ko svet gleda stran," so zapisali v Guardianu.
Neki moški novinarju pove, kako so uporniki njegovemu štiriletnemu sinu prerezali vrat, neka ženska pa mu razlaga, kako skrbi za deklico, katere mamo so potolkli do smrti s kopitom puške, ko je šla iskat zdravila. Otroke, stare komaj osem let, novačijo za otroške vojake, po vaseh potekajo javne usmrtitve s sekanjem glav in množična posilstva, pogosti so plenjenje in požigi celih naselij.

Posilstva, mučenja, usmrtitve
Po Eliassonovih besedah so se v državi močno okrepili spolno nasilje, mučenja, likvidacije in sektaško nasilje med muslimani in kristjani. "SAR postaja gojišče za skrajneže in oborožene skupine na območju, ki že tako trpi zaradi spopadov in nestabilnosti," je povedal. "Če bomo pustili to stanje na miru, se lahko razvije v verski in etnični konflikt z dolgotrajnimi posledicami, celo državljansko vojno, ki bi se razširila v sosednje države."

Premier SAR-a Nicolas Tiangaye je pred tem sporočil, da je Francija privolila, da po glasovanju v VS-ju odpošlje v državo še 800 vojakov. Trenutno jih ima v prestolnici Bangui nameščenih 410. Ob tem je Francija že prejšnji teden posvarila, da je država na robu genocida.

"Takojšnja akcija"
Varnostni svet ZN-a naj bi prihodnji teden sprejel resolucijo za napotitev vojakov Afriške unije s francosko podporo v SAR. "Država v srcu Afrike pred našimi očmi pada v popoln kaos," je dejal Eliasson Svetu. "Položaj zahteva takojšnjo in odločno akcijo."

Da je stanje v državi resno, je že pred dnevi svaril tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki mun in podprl vzpostavitev mirovnih sil ZN-a, preden kriza pripelje do še večjih grozodejstev.

Uporniki, znani pod imenom Seleka (Zveza, koalicija, op. a.), so nepriljubljenega predsednika Françoisa Bozizeja zamenjali s svojim poveljnikom Michelom Djotodio, prvim muslimanskim predsednikom v tej pretežno krščanski državi. Bozize je takoj po odstavitvi pobegnil iz države s petimi kovčki, oborožene tolpe, pretežno nekdanji muslimanski uporniki, pa zdaj nadzirajo večino države.
Djotodia je upornike uradno razpustil, mnoge od njih pa integriral v državno vojsko. A številni nekdanji, s Seleko povezani uporniki, poziva po razorožitvi niso upoštevali in še naprej napadajo vasi ter sejejo strah med prebivalstvom. Vlada v Banguiu sicer zanika, da bi bili usmerjeni proti kakšni posebni skupini ljudi, priznava pa, da nasilje narašča.

"Najhujša kriza, za katero večina ni slišala"
Samantha Power, ameriška veleposlanica pri ZN-u, je nedavno pripomnila, da je položaj v SAR-u "najhujša kriza, za katero večina ljudi ni še nikdar slišala". Ta država s 4,6 milijona prebivalcev, kjer je povprečna življenjska doba za moškega 48 let, za žensko pa 51, je ena tistih, ki jih je kolonializem najbolj zaznamoval. Med letoma 1900 in 1910 je bila SAR eden glavnih virov za sužnje, ki so jih nato z ladjami razvažali v novi svet. Večji del vzhoda države je bil tako takrat zaradi divje trgovine s sužnji prebivalsko povsem zdesetkan.

Od neodvisnosti leta 1960 je SAR doživel že pet državnih udarov, infrastruktura je skorajda ničelna, vlada pa ji samooklicani cesar, katerega razkošno kronanje je navdahnil Napoleon.

Država, ki je izredno bogata z zlatom, diamanti, lesom in uranom, je bila vedno neustavljivo privlačna tudi za vojne gospodarje, kot je Joseph Kony, zloglasni poveljnik milice in svojevrstnega kulta, ki seje strah po tem delu Afrike s svojo vojsko otroških vojakov.