Paul Salopek je prejel Pulitzerjevo nagrado leta 1998 in leta 2001. Foto: www.chicagotribune.com
Paul Salopek je prejel Pulitzerjevo nagrado leta 1998 in leta 2001. Foto: www.chicagotribune.com
Sudanska vojska
V avgustu sta sudanska vojska in policija prijeli več tujih novinarjev. Foto: EPA
Tomo Križnar
Med pridržanimi in obsojenimi novinarji je tudi slovenski Tomo Križnar. Foto: RTV SLO

Salopek, ki je delal reportažo za National Geographic, ter prevajalec in voznik, ki sta oba državljana Čada, so bili po 20 dneh pripora obtoženi še vstopa v Sudan brez vizuma in nedovoljenega širjenja informacij. Po obsodbi je takoj posredovala Mednarodna zveza novinarjev in v izjavi dejala, da je obsodba Salopeka poskus sudanske vlade, da bi ustrahovala tuje novinarje. Zahtevala je takojšnjo izpustitev Salopeka in obeh spremljevalcev.

Gabriel Baglo, direktor afriškega urada Mednarodne zveze novinarjev, je dejal, da so na sudanskega predsednika Omarja Hasana Al Baširja naslovili prošnjo, naj takoj ukrepa in izpusti vse pridržane novinarje ter naj zagotovi, da bodo lahko novinarji v Sudanu delali brez ustrahovanja in nadlegovanja.

Urednika Chicago Tribuna in National Geographica sta takoj uporabila vse politične in diplomatske stike v ZDA in v tujini, da bi zagotovila Salopekovo izpustitev, in pozvala sudansko vlado, naj izpusti novinarja.

Vsi trije obtoženi so bili ujeti 6. avgusta v Darfurju. Poleg Salopka je sudanska vlada prijela še enega ameriškega novinarja, ki pa ga je na podlagi odločitve sodišča nato izgnala.

Novinarji v Sudanu niso dobrodošli
Mednarodna zveza novinarjev poroča, da so neodvisni novinarji in drugi predstavniki medijev v Sudanu pod nenehnim udarom. Poleg Salopka je bil v Sudanu 16. avgusta aretiran in pretepen arabski novinar Naser Eldien Ahmed Altajeb. Povod za njegovo aretacijo je bil članek o nasilnem preseljevanju prebivalstva iz Dar Al Salama v prestolnico Kartum.

15. avgusta je sudanska policija aretirala štiri sudanske novinarje, ki jim je prepovedala vstopiti v Maravi na severu države, ker so hoteli poročati o hudih poplavah, zaradi katerih je več tisoč ljudi ostalo brez strehe nad glavo. Po prijetju jih je policija temeljito zaslišala, od kod so dobili informacije.

Poročilo Mednarodne zveze novinarjev omenja tudi Toma Križnarja. Zapisali so, da je bil slovenski borec za človekove pravice in novinar obsojen na dve leti zapora zaradi vohunstva in nezakonitega vstopa na sudansko ozemlje.