Bombe so eksplodirale v Ikeinih poslovalnicah na Nizozemskem, v Belgiji in v Franciji. Foto: EPA
Bombe so eksplodirale v Ikeinih poslovalnicah na Nizozemskem, v Belgiji in v Franciji. Foto: EPA
Ikea na udari manjših bomb

Eksplozije so odjeknile v trgovinah Ikee v belgijskem mestu Gent, francoskem Lillu in nizozemskem Eindhovnu. Vse petarde so bile narejene enako, vse so tudi eksplodirale na enak način, je povedala tiskovna predstavnica tožilcev v Gentu An Schoonjans.
Storilci so razstrelivna telesa sprožili na daljavo, podrobnosti pa za zdaj še niso znane. Oblasti vseh treh mest zdaj skupaj iščejo mogočo povezavo med eksplozijami.

Po navedbah Schoonjansove sta petardi v Gentu eksplodirali sočasno tik pred zaprtjem trgovine v ponedeljek zvečer.
Uslužbenec in varnostnik sta se po dveh manjših eksplozijah pritoževala nad bolečinami v ušesih, belgijska policija pa zdaj preverja še ostalih šest Ikeinih trgovin v državi.
Ikea: Priljubljena tarča
Nizozemske Ikeine poslovalnice imajo sicer že daljšo zgodovino prejemanja bombnih groženj. Leta 2009 so trgovino v Amsterdamu evakuirali in za en dan zaprli po anonimnem klicu, da so islamski skrajneži tam podtaknili bombe. Namig je pripeljal do sedem aretacij, a bombe ni bilo, anonimni klicatelj pa se je izkazal za nekoga z zasebno zamero do osumljencev.

Leta 2002 pa so eksplozive zares podtaknili v številnih nizozemskih trgovinah v sklopu poskusa izsiljevanja. Dva policista sta bila ranjena, ko je ena od eksplozivnih naprav eksplodirala.

Ikea na udari manjših bomb