Foto:
Foto:

Mednarodne sile za zagotavljanje varnosti (ISAF) v Afganistanu, ki imajo 5.500 vojakov, zdaj skrbijo za varnost v afganistanski prestolnici Kabulu in njegovi okolici, z novo resolucijo pa bi se njihove pristojnosti razširile tudi na druga večja mesta v državi. Za to si prizadeva tudi afganistanska vlada Hamida Karzaja, ki ima le malo pristojnosti zunaj Kabula.

Konec oktobra bo v Afganistan odšla tudi posebna misija VS-a, ki se bo seznanila z razmerami.

Nato bo razširil svojo misijo
Generalni sekretar zveze Nato George Robertson je pred dvodnevnim srečanjem obrambnih ministrov Nata v Colorado Springsu v ZDA novinarjem povedal, da namerava zavezništvo še pred začetkom zime razširiti svojo misijo tudi v druge nevarne province v Afganistanu. Generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana je Robertson v pismu že zaprosil, da Varnostnemu svetu predlaga razširitev mandata.

Spopadi na severu Afganistana
V mestu Mazar-i-Šarif na severu Afganistana je bilo v spopadu med dvema provladnima vojskama ubitih več deset ljudi.

Šef varnosti v Mazar-i-Šarifu je že razglasil policijsko uro, da bi preprečil nadaljnje spopade med skupinama Džamat in Džunbiš, ki nadzorujeta mesto. Poveljnik skupine Džamat, ki ji pripadajo etnični Tadžiki, je zatrdil, da je bilo v spopadih s skupino Džunbiš, sestavljeno večinoma iz etničnih Uzbekov, ubitih in ranjenih 50 njegovih vojakov.

Napetosti na severu še otežujejo delo vlade v Kabulu, ki se na jugu bori s pripadniki talibanov, ki vdirajo čez mejo s Pakistanom.