Foto:
Foto:

Razglasitev uradnih rezultatov bo v sredo, 8. oktobra, kandidat, ki bo dobil več kot 50 odstotkov glasov, pa bo izbran za predsednika Čečenije..

Največ možnosti ima prokremeljski Kadirov
Zaprisegel naj bi 10 dni potem, ko bo čečenska volilna komisija uradno razglasila rezultate volitev. Čečenska ustava, ki so jo sprejeli marca letos, predvideva za posameznika le dvakratni predsedniški mandat. Za položaj čečenskega predsednika se je potegovalo sedem kandidatov, največ možnosti za zmago pa so že vnaprej pripisali dosedanjemu vodji čečenske uprave Ahmadu Kadirovu.

"Zaupanje Čečenov se vrača."
Ruski minister za Čečenijo Stanislav Iljasov je izjavil, da visoka udeležba na predsedniških volitvah dokazuje, da narašča zaupanje Čečenov v republiške in zvezne oblasti. "Ljudje izbirajo svojega prvega predsednika. Storjeno je bilo vse za nastanek dobrega izvršnega sistema v republiki, kar je pomemben pogoj za normalno življenje, učinkovit boj proti terorizmu, gospodarski razvoj in človekove pravice," je dejal Iljasov.

Obtožbe na račun poštenosti volitev
Med volitvami je bil poostren nadzor, prevoz s tovornjaki pa prepovedan, saj jih uporniki pogosto uporabljajo za samomorilske napade. Predstavniki človekoljubnih organizacij menijo, da bodo volitve farsa, in obtožujejo Moskvo, da bo skušala prirediti izide. Pričakujejo, da bo zmagal Ahmad Kadirov, ki ga podpira Kremelj in ki že zdaj opravlja naloge predsednika