Iz množičnih grobišč na območju Zvornika so do zdaj izkopali 270 trupel. Foto: EPA
Iz množičnih grobišč na območju Zvornika so do zdaj izkopali 270 trupel. Foto: EPA

Branko Grujić, predsednik začasne vlade srbske občine Zvornik, in Branko Popović, poveljnik kriznega štaba, sta obtožena nezakonitega priprtja, nehumanega ravnanja in smrti okoli 700 muslimanov leta 1992. Namerno in usklajeno naj bi delovala s ciljem prisilnega ločevanja in nezakonitega jemanja muslimanskih civilistov za talce, ki so jih nato množično pobijali. V Zvorniku so se med vojno v BiH-u dogajali najhujši vojni zločini za Srebrenico.

Prvo sojenje obtožencem za Zvornik se je zaključilo junija, ko je sodišče v Beogradu tri pripadnike paravojaške enote Rumene ose in Pivarski obsodilo na 15, 13 in 3 leta zapora.

Primer Zvornik je prvi, ki ga je sodišče v Beogradu delno prevzelo od haaškega sodišča. Po aretaciji Radovana Karadžića so se pojavila ugibanja o tem, da bi haaško tožilstvo utegnilo obtožnico proti Karadžiću razširiti, da bi vključevala obtožbe za zločine v Zvorniku.

Aretacije zaradi poboja albanskih civilistov
Policija v Črni gori je aretirala sedem nekdanjih vojakov jugoslovanske vojske, črnogorskih državljanov, ki so bili pred dnevi obtoženi poboja 23 albanskih civilistov leta 1999, ko so ti pred vojno bežali s Kosova, kjer so se vneli spopadi med srbskimi silami in albanskimi uporniki. Osmemu obtoženemu, Predragu Strugarju, ki trenutno živi v Srbiji, bo zaporni nalog vročen naknadno.

Strugarja, nekdanjega poveljnika v vojski tedanje Jugoslavije - sestavljali sta jo Srbija in Črna gora - obtožnica bremeni, da je ukazal poboj 23 Albancev v okolici mesta Rožaje na vzhodu Črne gore. Preostalih sedem obtožnica bremeni nečloveškega ravnanja s civilisti.

T. V.