Foto:
Foto:
V New Yorku so policisti oboroženi z avtomatskimi puškami.

Pakistanski preiskovalci Ahtarja že zaslišali. Aretiran je bil prejšnji teden v Dubaju in je vodja glavne pakistanske skupine, ki podpira talibane. Osumljen je tudi dveh poskusov atentata na pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa.

V Afganistanu naj bi Ahtar nekaj časa vodil center za urjenje in bil v času ameriških napadov na jugu Afganistana, skupaj z Osamo bin Ladna in vodjo talibanov Mulo Mohamedom Omarjem.

Pred dnevi so prijeli tudi Fazalura Rehmana Halila, vodjo še ene pakistanske islamske skrajne skupine Harkat Ul Mudžahedin. Tudi ta skupina je bila prepovedana že kmalu po 11. septembru 2001, vendar so se mnoge pojavile z novimi imeni.

Aretacije pripadnikov Al Kaide
V Pakistanu so v zadnjem mesecu prijeli okoli 20 domnevnih članov teroristične mreže Al Kaida, tudi Tanzanijca Ahmeda Halfana Gajlanija, ki je osumljen vpletenosti v napada na ameriški veleposlaništvi v Tanzaniji in Keniji leta 1998.

K prijetju 13 domnevnih pripadnikov Al Kaide v Veliki Britaniji pa je prispevala aretacija računalniškega strokovnjaka Mohameda Naema Nura Hana. Devet jih je še vedno v priporu.

Preprečen napad v ZDA
Ameriška administracija je prepričana, da je z nedavnimi aretacijami domnevnih osumljencev zaustavila morebiten teroristični napad.

Ameriška svetovalka za domovinsko varnost Frances Fragos Townsend je dejala, da še ni jasno, ali so bili ustavljeni vsi napadi ali pa le del. Dodala je, da želi teroristična mreža Al Kaida izvesti napad na ZDA, ki bi bil močnejši in smrtonosnejši kot tisti 11. septembra 2001.