Dokumenti kažejo, da naj bi bile ZDA zaskrbljene glede sposobnosti Kijeva, da se še naprej brani pred ruskimi napadi. Foto: Reuters
Dokumenti kažejo, da naj bi bile ZDA zaskrbljene glede sposobnosti Kijeva, da se še naprej brani pred ruskimi napadi. Foto: Reuters

Videoposnetek, ki traja približno minuto in štirideset sekund in naj bi prikazoval obglavljenje ukrajinskega vojnega ujetnika, na družbenih omrežjih kroži že od torka.

Posnetek prikazuje zamaskiranega moškega, ki obglavi talca v uniformi z grbom ukrajinske vojske. V ozadju je mogoče slišati več glasov, ki v ruščini spodbujajo napadalca. Eden od ljudi v ozadju izjavi, da bi bilo glavo treba poslati poveljniku. Zaradi zelenih listov na drevesih v ozadju videoposnetka se domneva, da je bil posnet lani.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruske sile označil za zveri in mednarodno skupnost pozval k ukrepanju.

"Kako zlahka te zveri ubijajo. Ta posnetek usmrtitve ukrajinskega vojnega ujetnika mora videti ves svet. To je posnetek Rusije, kakršna je. Ničesar ne bomo pozabili in morilcem ne bomo odpustili," je sporočil Zelenski.

Opozoril je, da to ni bila nesreča ali osamljen incident, in dodal, da so se tovrstni zločini zgodili že prej. Pri tem je spomnil na mesto Buča, ki je postalo sinonim za domnevne ruske zločine med invazijo.

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je že sprožila preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je obsodil dejanja, prikazana v videoposnetku, in Rusijo označil za hujšo od džihadistične skupine Islamska država, ki je pred leti objavila več posnetkov, na katerih je obglavljala svoje talce. "Ruske teroriste je treba izgnati iz Ukrajine in Združenih narodov," je zapisal na Twitterju.

Kremelj: Prepričati se moramo, da je posnetek pristen

Ruske oblasti so medtem pozvale k preverjanju pristnosti videoposnetka. "To so seveda grozljivi posnetki. V svetu ponaredkov pa se moramo najprej prepričati, ali je ta posnetek pristen," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

ZN zgrožen, EU opozarja na naravo agresije

Misija Združenih narodov v Ukrajini je že izrazila zgroženost nad grozljivimi posnetki. "Eden od videoposnetkov prikazuje brutalno usmrtitev moškega, za katerega se zdi, da je ukrajinski vojni ujetnik, medtem ko drugi prikazuje pohabljena telesa domnevnih ukrajinskih vojnih ujetnikov," so opozorili.

Sorodna novica Ameriški dokument trdi, da se je Srbija strinjala z oboroževanjem Ukrajine. Beograd to zanika.

Evropska unija je v odzivu ponovila, da si bo prizadevala, da bodo tisti, ki so zagrešili vojne zločine v Ukrajini, za njih tudi odgovarjali.

"Več informacij o pristnosti posnetka nimamo. Če se ta potrdi, bo to še en brutalen opomin na nečloveško naravo ruske agresije in njihovo zanemarjanje mednarodnega prava," je v Bruslju dejala tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Nabila Massrali. Ob tem je opozorila, da usmrtitve vojnih ujetnikov pomenijo hudo kršitev ženevske konvencije.

Dokumenti: V Ukrajini delujejo tuje posebne vojaške enote

Združeno kraljestvo je ena izmed držav, katerih posebne vojaške enote delujejo v Ukrajini, kaže eden od zaupnih dokumentov glede tamkajšnje vojne, ki so pricurljali v javnost.

Dokumenti, ki so prišli v javnost, nekateri pa so označeni z oznako "strogo tajno", kažejo podrobno sliko vojne v Ukrajini, vključujejo pa tudi občutljive podatke o pripravah ukrajinskih sil na spomladno protiofenzivo.

V enem od dokumentov z datumom 23. marec po poročanju BBC-ja piše, da ima Združeno kraljestvo v Ukrajini največ pripadnikov svojih posebnih enot, 50. Sledijo Latvija s 17, Franciji s 15, ZDA s 14 in Nizozemska z enim.

Dokument ne razkrije, kje so te enote ali kaj je njihova naloga.

Število pripadnikov tujih posebnih enot je sicer majhno in bo gotovo nihalo, a gre za enote, ki so po svoji naravi zelo učinkovite. Njihovo navzočnost v Ukrajini bo verjetno izkoristila Rusija, ki v zadnjih mesecih trdi, da se ne spopada samo z Ukrajino, ampak tudi z zvezo Nato.

Britansko obrambno ministrstvo razkritja še ni komentiralo, v torek pa je v zapisu na družbenem omrežju Twitter sporočilo, da je curljanje domnevno zaupnih dokumentov pokazalo "precejšnjo stopnjo netočnosti".

Na ministrstvu so opozorili, da ljudje ne bi smeli kar tako verjetni navedbam, ki bi lahko širile lažne informacije. Niso povedali, na katerega od dokumentov se nanaša njihovo opozorilo, a po poročanju BBC-ja so uslužbenci ameriškega obrambnega ministrstva dejali, da so dokumenti avtentični.

Ob tem pa kaže, da je eden od dokumentov, ki navaja število žrtev v Ukrajini na obeh straneh, prirejen.

Združeno kraljestvo je odločno v svoji podpori Ukrajini in je drugi največji donator vojaške pomoči Kijevu po ZDA.

V ZDA so medtem sprožili preiskavo, da bi ugotovili, kdo je dokumente spravil v javnost.

V Ukrajini naj bi delovalo okoli 100 pripadnikov tujih posebnih enot. Foto: Reuters
V Ukrajini naj bi delovalo okoli 100 pripadnikov tujih posebnih enot. Foto: Reuters

Washington miri zaveznike

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je na novinarski konferenci v Washingtonu dejal, da so bili v preteklih dneh v stikih z zvezniki in partnerji na visoki ravni, da bi jim zagotovili zavezanost ZDA varovanju obveščevalnih podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Govoril je tudi z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo in mu potrdil "trajno ameriško podporo Ukrajini in njenim prizadevanjem za obrambo ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti".

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa je v Washingtonu na novinarski konferenci po pogovorih s filipinskim obrambnim in zunanjim ministrom povedal, da je govoril z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim. Znova mu je zagotovil, da uhajanje dokumentov jemljejo zelo resno in da bodo storili vse, da pridejo zadevi do dna.

Povedal je še, da se, odkar so ga 6. aprila obvestili o nepooblaščenem razkritju zaupnih in občutljivih dokumentov, vsakodnevno sestaja z odgovornimi na ministrstvu in da so odredili notranjo preiskavo, medtem ko je pravosodno ministrstvo začelo svojo kazensko preiskavo.

"To jemljemo zelo resno in še naprej tesno sodelujemo s svojimi zavezniki in partnerji," je dejal in dodal, da so bili dokumenti datirani z 28. februarjem in 1. marcem.

Domnevni zaupni ameriški vojaški dokumenti, ki so se v petek pojavili na družbenih omrežjih, kot sta Twitter in Discord, med drugim vsebujejo tajne obveščevalne ameriške vojaške podatke o Ukrajini, med drugim o stanju ukrajinske protizračne obrambe.

Dokumenti naj bi razkrivali dvome ZDA

Po poročanju ameriških medijev vsebujejo informacije o dobavah orožja Ukrajini in pomisleke o morebitnem pomanjkanju streliva v Kijevu. V njih so tudi informacije o domnevnih načrtih Nata in ZDA o tem, kako se ukrajinska vojska pripravlja na spomladansko ofenzivo, s katero naj bi ponovno prevzela ozemlje od Rusije.

V njih pa ZDA tudi izražajo zaskrbljenost glede sposobnosti Kijeva, da se še naprej brani pred ruskimi napadi, kot tudi dvom o uspehu spomladanske ofenzive Kijeva.

Časopisik Washington Post je poročal, da naj bi eden od dokumentov navajal, da je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi ukazal proizvodnjo 40.000 raket za Rusijo, kar je Bela hiša že zanikala.