Ukrajinski vojaki naj bi v zadnjih dneh zavzeli nekaj ozemlja v okolici Bahmuta, čeprav je te navedbe Kijeva težko preveriti. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki naj bi v zadnjih dneh zavzeli nekaj ozemlja v okolici Bahmuta, čeprav je te navedbe Kijeva težko preveriti. Foto: Reuters

Kot je v nedeljo poročal ameriški časopis Washington Post, ki se sklicuje na razkrite dokumente ameriških obveščevalnih služb, naj bi Prigožin v zameno za umik ukrajinskih vojakov iz Bahmuta ukrajinskim obveščevalcem razkril položaje ruskih sil.

Po pisanju časopisa je Ukrajina ponudbo zavrnila, saj Prigožinu ni zaupala. Po navedbah neimenovanega ameriškega predstavnika, na katerega se sklicuje Washington Post, so tudi ameriške oblasti dvomile o Prigožinovih namerah.

Iz razkritega dokumenta ni jasno razvidno, katere položaje ruskih enot je bil Prigožin pripravljen razkriti. Dokument se sicer sklicuje na razkrite obveščevalne dokumente ZDA, ki so se pojavili na platformi Discord.

Prigožin je navedbe v časopisu označil za smešne in za del obrekovalne kampanje. "Branje tega je seveda lepo. To pomeni, da se ne borim samo za Rusijo, ampak da Zelenski izpolnjuje tudi moje ukaze," je Prigožin dejal v zvočnem posnetku na Telegramu in dodal, da je to smešno. Dejal je, da bi lahko za obtožbami stali "ljudje iz Rublevke" - razkošnega moskovskega predmestja, kjer živi ruska elita.

Prigožin je v začetku meseca zagrozil, da bo umaknil svoje sile iz Bahmuta, središča spopadov na vzhodu Ukrajine, če mu ruska vojska ne bo dobavila streliva. Kasneje je sporočil, da so mu obljubili dodatno strelivo.

V petek pa je rusko vojaško poveljstvo obtožil, da podcenjuje razmere v Bahmutu, ruske vojake pa obtožil, da so pobegnili s svojih položajev v okolici mesta.

Zelenski na turneji po evropskih državah

Kijev z zagotovilom dobave novih raket

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po Berlinu in Parizu prišel še na nenapovedan obisk v London. Britanski premier Rishi Sunak naj bi mu zagotovil dobavo več sto raket in brezpilotnih letalnikov.

Premier Sunak naj bi po napovedih virov blizu vlade med pogovori z Zelenskim v podeželski rezidenci Chequers vnovič poudaril pomen zagotavljanja celotnega svežnja podpore Ukrajini. Z Downing Streeta so ob tem sporočili, da bo Združeno kraljestvo še danes potrdilo dobavo "več sto" raket za zračno obrambo in brezpilotnih letalnikov z dosegom več kot 200 kilometrov.

"Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu. Fronta se morda res nahaja v Ukrajini, vendar se posledice te vojne raztezajo po vsem svetu. V interesu vseh nas je, da barbarstvo ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bo nagrajeno," je dejal britanski premier.

Omenjeno orožje naj bi Kijevu dobavili v prihodnjih mesecih, medtem ko naj bi se Ukrajina pripravljala na protiofenzivo proti ruskim silam.

Združeno kraljestvo je za ZDA druga največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini in je v svoj program pomoči med drugim vključilo rakete dolgega dosega storm shadow, enako kot druge zahodne države pa kljub prošnjam in pozivom Zelenskega za zdaj Ukrajini ne dobavlja bojnih letal.

Zelenski je v zadnjih dneh z obiski v več evropskih državah skušal zagotoviti novo vojaško podporo Ukrajini. V okviru turneje po Evropi je ukrajinski predsednik poleg obiska v Londonu v zadnjih dneh obiskal še Francijo, Italijo, Vatikan in Nemčijo.

To sicer ni bil prvi obisk ukrajinskega predsednika v tej državi po začetku vojne v Ukrajini. Zelenski je London obiskal že februarja in se takrat srečal s Sunakom ter imel govor v parlamentu, sprejel pa ga je tudi kralj Karel III.

Na obisk Zelenskega v London so se že odzvali v Moskvi. Iz Kremlja so sporočili, da je po njihovem mnenju britanska obljuba o dobavi raket in drugega orožja Ukrajini "zelo negativna", a verjamejo, da to ne bo prispevalo k drugačnemu razpletu vojne.

Zelenski je na evropski turneji, med katero se je ustavil tudi v Londonu. Foto: Reuters
Zelenski je na evropski turneji, med katero se je ustavil tudi v Londonu. Foto: Reuters

V ruskem napadu umrli štirje ljudje

Medtem se spopadi v Ukrajini nadaljujejo. V ruskem napadu na bolnišnico v mestu Avdijka na vzhodu Ukrajine so umrli štirje ljudje, je sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko. Dodal je: "Vsak novi dan v Doneški regiji poveča nevarnost, da postanemo žrtev ruske agresije."

Lukašenko zaradi bolezni izpustil državno proslavo

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se v nedeljo ni udeležil državne proslave, kar je sprožilo ugibanja o njegovem zdravstvenem stanju. Lukašenko se v javnosti ni pojavil že od torka, ko se je v Moskvi udeležil slovesnosti ob dnevu zmage. V nedeljo so se v Belorusiji poklonili trem državnim simbolom. Na osrednjem trgu v Minsku je državljanom v imenu predsednika Belorusije Lukašenka čestital predsednik beloruske vlade Roman Golovčenko.

Lukašenka na slovesnost ni bilo, že pred tem so mediji poročali o njegovem domnevno slabem zdravstvenem stanju. Ob robu torkovega praznovanja obletnice sovjetske zmage nad nacistično Nemčijo v Moskvi Lukašenko po poročanju ruskega časopisa Komersant ni bil videti zdrav, v neposredno bližino Kremlja naj bi ga prepeljali z električnim avtom.

Zaradi slabega počutja je izpustil tudi kosilo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki so se ga udeležili voditelji Armenije in srednjeazijskih držav. Prav tako je prekinil tradicijo nagovorov beloruskih vojnih veteranov ob dnevu zmage.

Lukašenko na paradi ob ruskem dnevu zmage prejšnji teden. Foto: Reuters
Lukašenko na paradi ob ruskem dnevu zmage prejšnji teden. Foto: Reuters

V nedeljo zvečer je poslanec ruske dume Konstantin Zatulin za spletni portal Podjom dejal, da Lukašenko nima covida-19, temveč je enostavno bolan in potrebuje malo počitka. Drugih podrobnosti ni navedel. Tiskovni predstavniki beloruskega predsednika njegovega zdravstvenega stanja niso komentirali.

Lukašenko je na položaju predsednika Belorusije od leta 1994. Leta 2020 je šestič zmagal na volitvah, ki so jih mnogi označili za neregularne in ki so v državi sprožile proteste. Velja za dolgoletnega zaveznika ruskega predsednika Putina. Ob začetku ruske invazije v Ukrajini mu je izrazil podporo in mu omogočil, da uporablja belorusko ozemlje za prodiranje v Ukrajino.

Kremelj se je na poročanja o Lukašenkovi bolezni odzval z besedami, da o tem ni uradnih novic, zato je treba počakati na sporočila iz njegovega urada.

Kitajska pošilja odposlanca za mir v Ukrajino