Dve največji svetovni proizvajalki nafte na svetu sta se ob robu vrha dogovorili za sodelovanje pri stabilizaciji cen črnega zlata. Foto: EPA
Dve največji svetovni proizvajalki nafte na svetu sta se ob robu vrha dogovorili za sodelovanje pri stabilizaciji cen črnega zlata. Foto: EPA

Skupino G20, katere voditelji se redno sestajajo od leta 2008, sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Turčija, Velika Britanija, ZDA in EU. Članice ustvarijo 85 odstotkov svetovnega BDP-ja in imajo dve tretjini vse svetovne populacije.

Britanska premierka Theresa May je odločitev svojih državljanov, da izstopijo iz EU-ja, v Hangdžovu znova zagovarjala. Foto: EPA
Na Kitajskem sta se sešla tudi ameriški predsednik Barack Obama (na fotografiji) in ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa nista dosegla večjega napredka pri pogovorih o Siriji. Foto: EPA
Na vrhu G20 začrtane smernice globalnega gospodarstva
Voditelji G20 niso našli odgovorov na najbolj pereča vprašanja

V sklepih vrha je tako zapisano, da se skupina G20 zavezuje h gospodarski rasti, ki bo koristila vsem. Pri tem so izpostavili boj proti revščini, ustvarjanje kakovostnih delovnih mest ter večjo vključenost žensk, mladih in drugih šibkejših skupin na trgu dela.

Voditelji G20 so izpostavili tudi odločnost v boju proti populističnim napadom na proces globalizacije, "ki nima zgolj pozitivne konotacije, prinaša tudi povečano neenakost", je ugotavljala nemška kanclerka Angela Merkel in pozvala k večji povezavi med rastjo in socialno pravičnostjo.

Kitajski predsednik Ši Džinping, ki je gostil vrh, je odločen, da je treba "motor rasti zagnati z inovacijami". Udeleženke vrha so tako sprejele prvi okvir večstranskih investicijskih pravil na svetu, ki temelji na digitalni modernizaciji in novi industrijski revoluciji z globalno povezanimi proizvodnimi verigami.

Glede na to, da so velika svetovna gospodarstva letos sprejela toliko protekcionističnih ukrepov, kot jih niso še nikoli do zdaj, in to v obdobju, ko je rast svetovne trgovine že tako ali tako šibka, so nasprotovali tudi vsakršni obliki protekcionizma na področju trgovine in investicij.

V skladu s tem so napovedali tudi krepitev boja proti izogibanju plačevanja davkov. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) naj bi tako pripravila seznam držav oziroma ozemelj, katerih davčni sistemi ne odgovarjajo mednarodnim standardom oziroma so nepregledni. Seznam naj bi predložili na prihodnjem vrhu leta 2017 v Hamburgu, proti državam na njem pa oblikovali ustrezne ukrepe.

Begunci so svetovno vprašanje
Skupina 20 držav, ki skupaj predstavljajo 85 odstotkov svetovnega gospodarstva, se je strinjala, da so begunci svetovna težava, zato so potrebni globalno usklajeni napori pri naslavljanju posledic in vzrokov begunske krize ter potrebe po pomoči. Pri tem bi moralo biti breme porazdeljeno, so se strinjali. Voditelji so pozvali tudi k okrepitvi humanitarne pomoči za begunce in vse države povabili, naj v skladu s svojimi zmožnostmi povečajo pomoč mednarodnim organizacijam, ki pomagajo prizadetim državam.

Dogovora o Siriji ni bilo
ZDA in Rusija na pogovorih ob robu vrha skupine G20 niso uspele doseči dogovora za premirje v Siriji. Potem ko sta bila neuspešna zunanja ministra, danes razlik ni uspelo premostiti niti ruskemu in ameriškemu predsedniku Vladimirju Putinu in Baracku Obami. Putin je ob tem dodal, da bosta Washington in Moskva rešitev za krizo v Siriji našla v naslednjih nekaj dneh.

Brexit ne bi smel presenetiti
Največ zanimanja o dvostranskih dogovorih je bilo sicer z Veliko Britanijo. "Voditelji Indije, Mehike, Južne Koreje in Singapurja so izrazili zanimanje za začetek pogovorov o tem, kako odstraniti ovire v medsebojni trgovini," je dejala britanska premierka Theresa May. V primeru dejanskega brexita so se voditelji G20 strinjali, da so ustrezno pripravljeni na morebitne negativne posledice napovedanega izstopa Velike Britanije iz EU-ja. So pa priznali, da je referendum o britanskem članstvu v EU-ju v svetovno gospodarstvo vnesel negotovost.

Skupni nadzor Rusije in Savdske Arabije
Cene nafte pa je na svetovnih trgih že zamajal dogovor Rusije in Savdske Arabije o morebitnem zmanjšanju črpanja nafte. Dve največji svetovni proizvajalki nafte sta se ob robu vrha dogovorili za sodelovanje pri stabilizaciji cen črnega zlata. Strinjali sta se, da bosta ustanovili skupno nadzorno skupino, ki bi oblikovala poročila za preprečevanje prevelikih nihanj cen.

Ruski minister za energijo Aleksander Novak je dogovor označil za začetek "nove dobe" v sodelovanju Rusije in Savdske Arabije. Vendar pa je v izjavi, ki sta jo državi sprejeli le nekaj tednov pred srečanjem držav naftnega kartela Opec in Rusije v Alžiriji, le malo konkretnih navedb.

Pogajanja za TTIP se nadaljujejo
EU je medtem vztrajal, da bo kljub kritikam v lastnih vrstah nadaljeval pogajanja z ZDA o prostotrgovinskem sporazumu TTIP. "Evropska komisija ima za to jasen mandat," je menil njen predsednik Jean-Claude Juncker. Na te besede se je ostro odzval francoski predsednik Francois Hollande in posvaril: "Jean-Claude Juncker lahko nadaljuje, a stališče Francije je jasno."

Forum za nadzor presežne ponudbe jekla
Brez omembe Kitajske se je sklepna izjava dotaknila tudi problematike presežne proizvodnje v nekaterih industrijskih sektorjih. Pri tem dokument ne omenja Kitajske, ki je predmet protidampinških dajatev v EU-ju in ZDA zaradi nezakonitih spodbud proizvajalcem jekla. Skupina G20 naj bi zdaj s pomočjo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj vzpostavila poseben forum za nadzor nad presežno ponudbo jekla na svetovnem trgu in s tem povezanimi ukrepi držav.

ZDA in Kitajska pristopili k podnebnemu sporazumu
Že dan pred začetkom vrha sta ZDA in Kitajska v Hangdžovu napovedali svoja pristopa k pariškemu podnebnemu sporazumu, ki so ga države na zgodovinskem podnebnem vrhu v francoski prestolnici oblikovale decembra lani. Največji svetovni gospodarstvi sta pozvali druge članice G20, naj se pridružijo njunemu zgledu.

Skupino G20, katere voditelji se redno sestajajo od leta 2008, sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Turčija, Velika Britanija, ZDA in EU. Članice ustvarijo 85 odstotkov svetovnega BDP-ja in imajo dve tretjini vse svetovne populacije.

Na vrhu G20 začrtane smernice globalnega gospodarstva
Voditelji G20 niso našli odgovorov na najbolj pereča vprašanja