Foto:
Foto:
Izraelski vojaki v Rafi.

Od začetka maja je po podatkih človekoljubnih organizacij brez strehe nad glavo ostalo okrog 2.200 Palestincev na jugu Gaze.

Za resolucijo je glasovalo 14 članic VS-a, njeno sprejetje pa so s svojim vzdržanim glasom omogočile ZDA, ki so od leta 2001 redno preprečevale sprejetje vseh resolucij o Izraelu.

Besedilo resolucije je sicer malce bolj umirjeno od prvotnega predloga skupine arabskih držav. Izrael poziva, naj spoštuje svoje obveznosti po mednarodnem pravu, kamor spada tudi to, da ne uničuje palestinskih domov. Resolucija izraža globoko zaskrbljenost nad položajem Palestincev v begunskem taborišču Rafa in poziva mednarodno skupnost, naj zagotovi pomoč.

Resolucija obe strani poziva, naj nemudoma uresničita svoje obveze iz časovnega načrta Bližnjevzhodne četverice (ZDA, EU, Rusija, ZN), ki predvideva ustanovitev palestinske države do leta 2005.

Ponoči so bili na območju Gaze v helikopterskem napadu izraelske vojske ubiti trije domnevni palestinski skrajneži, dva pa sta bila ranjena. To je potrdila tudi izraelska stran.

Izrael razširil Mavrico
Izraelska vojska je v noči na četrtek v Rafi na jugu Gaze razširila vojaško operacijo, imenovano Mavrica. Bolnišnični viri so sporočili, da je bilo pri tem ubitih pet Palestincev. Poleg tega je izraelska vojska uničila še približno 15 palestinskih hiš.

Operacijo Mavrica je izraelska vojska začela v torek, ko je ubila 20 Palestincev. Izraelski vojaki so ob pomoči približno 40 oklepnih vozil in tankov ponoči vdrli tudi v palestinsko begunsko taborišče v Dženinu na severu Zahodnega brega. Obkolili naj bi hišo nekega palestinskega aktivista, pri tem pa je prišlo tudi do streljanja.

Izraelska vojska je v helikopterskem napadu v Rafi na jugu Gaze ubila tudi lokalnega voditelja skrajnega palestinskega gibanja Hamas.

EU zgrožen nad napadom v Gazi
Irski zunanji minister Brian Cowen je dejal, da je Izrael v sredo v Gazi uporabil pretirano silo. Dodal je, da je ciljanje otrok vedno vredno obsodbe. Dejal je še, da so izraelske sile pokazale nespoštovanje do človeka.

Izrael pa je zgroženo zavrnil obtožbe Cowena, ki jih je ta v imenu EU-ju trenutno predsedujoče države članice izrekel po sredinem helikopterskem napadu na množico ljudi v Rafi, v katerem je bilo ubitih 14 ljudi, 50 pa je bilo ranjenih.

Palestinski premier Ahmed Kurej je mednarodno skupnost pozval, naj okrepi prizadevanja za ustavitev krvave ofenzive Izraela v Gazi.