Mohamed Egiptovski je bil član egiptovske skupine, povezane s teroristično mrežo Al Kaida. Foto: EPA
Mohamed Egiptovski je bil član egiptovske skupine, povezane s teroristično mrežo Al Kaida. Foto: EPA
Napad v Madridu
Odgovornost za napade v Madridu je prevzela skupina, povezana z Al Kaido. Foto: EPA
Obsojen prvi krivec za napad v Madridu

Rabej Osman Sajed Ahmed, ki je znan tudi kot Mohamed Egiptovski, je bil aretiran v Milanu tri mesce po napadu v Madridu. Sodišče ga je obsodilo zarote in mednarodnega terorizma po posebnem zakonu, ki je bil v Italiji sprejet po napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Med procesom so tožilci dejali, da je bil Mohamed povezan s samomorilskimi napadalci in da je sodeloval v načrtovanju napadov na vlake, da je bil napad v jutranji konici celo njegova ideja. Obsojenec je vse obtožbe zanikal.

Soobtoženec bo sedel le pet let
Z Mohamedom je bil obsojen tudi njegov soobtoženec, Egipčan Jahja Mavad Mohamed Radže, ki bo v zaporu presedel pet let. Tudi on je bil obtožen, da je nameraval v Evropi in zunaj nje izvesti teroristične napade.

Teroristični napad 11. marca 2004 v Madridu je bil najhujši napad v Španiji. V eksploziji skoraj desetih bomb na postaji Atocha je umrlo 191 ljudi, ranjenih pa je bilo približno 2.000.

Množično sojenje v Madridu
Februarja prihodnje leto se bo v Madridu začelo sojenje 29 osumljencem za napade v Madridu. Obtoženi so terorizma in namernega ubijanja, nekateri pa le manjših zločinov, kot je ponarejanje dokumentov. Špansko tožilstvo za vseh 29 obtožencev zahteva skupno več kot 270.000 let kazni.

Mohamed Egiptovski naj bi bil obtožen tudi v Španiji, zato je špansko sodišče italijanske oblasti zaprosilo za njegovo začasno izročitev, da se bo lahko zagovarjal na sodnem procesu v Madridu.

Obsojen prvi krivec za napad v Madridu