Kitajci začnejo kaditi zelo mladi. Foto: Reuters
Kitajci začnejo kaditi zelo mladi. Foto: Reuters

To je pokazala najnovejša raziskava, objavljena v medicinski reviji The Lancet.

Okoli dve tretjini mladih Kitajcev začneta kaditi še pred 20. letom starosti, ugotavljajo raziskovalci z Univerze v Oxfordu ter akademije za medicinske znanosti in centra za nadzor bolezni na Kitajskem. Približno polovica teh mladih kadilcev bo umrla zaradi zdravstvenih težav, povezanih s tobakom, razen če ne bo prišlo do znatnega zmanjšanja števila kadilcev, navaja poročilo. "Brez hitre in široko zastavljene akcije za zmanjšanje kajenja se bo Kitajska soočala z ogromnim številom prezgodnjih smrti," je povedal soavtor študije Li Liming z akademije za medicinske znanosti.

Število kadilk upada
Raziskovalci so izvedli dve obsežni študiji v 15-letnem časovnem razmiku, da bi sledili in primerjali zdravstvene posledice kajenja med starejšimi in mlajšimi Kitajci. Prva študija je potekala več let konec prejšnjega tisočletja in je vključevala četrt milijona moških, starih od 40 do 79 let. Druga študija se je začela leta 2006 in še poteka, vključuje pa pol milijona moških in žensk, starih od 35 do 74 let.

Izsledki so pokazali, da je število smrti, povezanih s tobakom, leta 2010 skoraj doseglo milijon ljudi, saj je umrlo okoli 840.000 moških in 130.000 žensk. Če se bo trenutni trend nadaljeval, bo število smrti zaradi tobaka do leta 2030 naraslo na dva milijona, ugotavlja raziskava. To je dvakrat toliko, kot jih je umrlo leta 2010. Več umre moških, medtem ko je med Kitajkami število kadilk upadlo, tako da je tveganje prezgodnje smrti zaradi tobaka zanje nizko in še pada.

Znanstveniki sicer ocenjujejo, da zaradi uporabe tobaka na svetu letno umre šest milijonov ljudi.