Foto:
Foto:
Lord Hutton je večino bremena za Kellyjevo smrt naprtil BBC-ju.
Poročilo je že našlo pot do novinarjev. Neki britanski tabloid je na dan uradne objave natisnil njegov povzetek.

Poročilo sodnika lorda Huttona je britansko vlado oprostilo odgovornosti za samomor strokovnjaka za biološko orožje, Davida Kellyja. Sodnik v svojem poročilu trdi, da vlada ni imela skrivnega načrta za razkritje identitete britanskega znanstvenika Davida Kellyja.

Glavni krivec BBC
V poročilu je Hutton izpostavil Gilligana, vodstvo BBC-ja in njegov nadzorni odbor, ki po njegovem mnenju ni opravil svojega dela. Moral bi namreč preveriti, ali se Gilliganovi zapiski skladajo z njegovimi radijskimi prispevki. Po mnenju Huttona bi namreč tako že takoj lahko videli, da Gilligan ni upošteval dejstev, saj se ta niso skladala med seboj.

Podatki niso bili namerno prenapihnjeni
V predstavitvi poročila je Hutton še dejal, da podatki o grožnji, ki naj bi jo za Veliko Britanijo predstavljal Irak, niso bili namerno prenapihnjeni. Kot glavne krivce za samomor je Hutton nakazal hišo BBC in dejstvo, da je njen novinar Andrew Gilligan izdal Kellyjevo identiteto.

Blair zahteva umik obtožb na svoj in vladin račun
Na poročilo se je v britanskem parlamentu takoj odzval tudi premier Tony Blair in pozval tiste, ki so trdili, da je vse te mesece lagal, da te obtožbe takoj umaknejo. Vseeno pa je Hutton kritiziral ministrstvo za obrambo, da bi moralo Kellyju povedati, da bo njegova identiteta kot domnevnemu viru novinarju BBC-ja potrjena, če jo bodo novinarji sami ugotovili.

Nacionalni odbor novinarjev podpira Gilligana
Nacionalni odbor novinarjev je BBC-ju zagrozil, da bo stavkal, če bo ta Gilligana odpustil ali suspendiral. V odzivu so poročilo označili kot skrb vzbujajoče, enostransko, selektivno in dodali, da predstavlja resno grožnjo prihodnosti preiskovalnega novinarstva.

Bo Hutton tožil The Sun?
Lord Hutton premišljuje o vložitvi tožbe proti časopisu The Sun, ki je njegovo poročilo objavil en dan pred uradnim razkritjem. Hutton je dejal, da se mu zdi obžalovanja vredno, da pri tem časniku niso mogli počakati še nekaj ur in so poročilo objavili, kljub temu da je bilo zaupnega značaja.